Blefaroplastika – korekcija vek za svež in pomlajen videz


Blefaroplastika

Z leti se na predelu oči hitro pokažejo znaki staranja. Koža na vekah postane odvečna, mišice oslabijo, okrog oči pa se nabira maščoba. Naročite se na blefaroplastiko, če želite to popraviti. To lahko povzroči težave pri nanosu ličil, saj se lahko hitro zmečkajo ali razmažejo, kar pogosto ženske pripelje do opustitve ličenja. Poleg tega se pri mnogih pojavijo tudi težave z vidom, saj utrujene oči vplivajo na jasnost vida. Tako obraz kot oči celotnega videza delujejo nekoliko žalostno. Za reševanje teh težav se lahko opravi blefaroplastika, tudi znana kot operacija vek. Blefaroplastika lahko zmanjša znake staranja na tem delu obraza.

Blefaroplastika za odstranitev težav in pomlajen videz obraza.

Korekcija zgornjih vek, znana tudi kot zgornja blefaroplastika, je poseg, ki se izvaja za odstranitev odvečne kože na vekah in reševanje povezanih estetskih in funkcionalnih težav. Po blefaroplastiki so oči bolj odprte, pogled deluje sveže in veselo, kar prispeva k bolj mladostnemu videzu celotnega obraza. Blefaroplastika je primerna za osebe, ki jih moti prisotnost odvečne kože na zgornjih vekah ter doživljajo težave zaradi tega. Med težavami lahko spadajo oviranje vidnega polja, občutek težkih in utrujenih vek ter poslabšanje samozavesti zaradi postaranega videza oči. Prav tako se lahko pojavi težava pri ličenju zaradi odvečne kože na zgornjih vekah.

Blefaroplastika
Brez sledi utrujenosti – učinki blefaroplastike na obraz.

Pred operacijo korekcije vek je potrebno upoštevati nekaj priprav. Medtem ko se dogovarjate za operacijo, je pomembno, da je vaš zdravnik seznanjen z vsemi zdravili, ki jih jemljete, saj je morda potrebno prilagoditi njihovo uporabo. V nekaterih primerih je potrebno prenehati z jemanjem aspirina ali drugih zdravil, ki redčijo kri, zeliščnih dodatkov in nekaterih vitaminov, saj lahko prispevajo k večjim krvavitvam med operacijo. Prav tako se svetuje prenehanje kajenja vsaj šest tednov pred operacijo, saj kajenje lahko vpliva na celjenje ran in okrevanje. Poleg tega je pomembno, da si zagotovite spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov po operaciji ter vam bo nudila pomoč pri običajnih dnevnih opravilih v prvih dneh po posegu.

Neopazne brazgotine in svež pogled v nekaj dneh

Blefaroplastika je neboleč poseg, ki se izvaja po aplikaciji anestetika. Med posegom se odstrani odvečna koža na vekah, po potrebi pa se lahko odstrani tudi maščevje, ki lahko povzroča zabuhlost ali oteklost vek. Rez in brazgotino po operaciji se običajno skrije v naravno gubo kože, zato sta pri odprtih očeh skoraj nevidna. V nekaterih primerih se lahko posegu doda tudi dvig obrvi, kar lahko prispeva k boljšemu estetskemu rezultatu. Tehniko operacije izbere plastični kirurg glede na individualne okoliščine in želje pacienta.

Ko je blefaroplastika zaključena, vam po enournem počitku in ohlajevanju operiranega področja omogočijo odhod iz klinike v spremstvu. Okrevanje po posegu blefaroplastike je hitro in bolečine so običajno zanemarljive. V prvih dneh po operaciji so lahko opazne otekline in podplutbe, vendar te se običajno zmanjšajo in izginejo v 5-7 dneh. Priporočajo, da med okrevanjem uporabljate hladne obkladke in spite z dvignjenim vzglavjem, saj to lahko pospeši proces zdravljenja. Šive običajno odstranijo med 5. in 7. dnem po operaciji, kar vam omogoča začetek uporabe ličil.

Pomembni nasveti po korekciji zgornjih vek

Brazgotine, ki nastanejo po posegu, so večinoma skrite v naravni gubi okoli oči in so ob odprtih očeh praktično neopazne. So izredno nežne in skorajda nevidne. Po operaciji priporočajo, da se vsaj šest mesecev izogibate izpostavljanju soncu in uporabljate zaščitne kreme z visokim faktorjem za zaščito pred sončnimi žarki (SPF 50). To je pomembno za preprečevanje pigmentacije in ohranjanje zdravja kože na predelu okoli oči.

Zapleti pri operaciji korekcije vek so redki, vendar se o njih lahko pogovorite z zdravnikom. Pomembno je, da ste seznanjeni z možnimi zapleti, ki so podrobno razloženi tudi v privolitvenem obrazcu, katerega boste podpisali pred operacijo. Vsak kirurški poseg in tudi blefaroplastika nosi določena tveganja in pomembno je, da se zavedate teh tveganj. Rezultata po operaciji ni mogoče spremeniti ali vrniti nazaj v prvotno stanje, zato je odločitev o operaciji potrebno premišljeno sprejeti z upoštevanjem možnih tveganj in koristi posega.

Blefaroplastika
Samozavest v vsakem pogledu.

Svež izgled brez očitnih sledi posega

Po operaciji korekcije vek je takojšen učinek opazen v 7-10 dneh, ko se lahko brez težav vrnete na delo in opravljate običajne družbene obveznosti, ne da bi okolica opazila, da ste imeli operacijo vek. Večina končnega rezultata bo vidna v obdobju 4-6 tednov po operaciji. Brazgotine bodo najbolj izrazite v prvih 3 mesecih, vendar jih lahko učinkovito prekrijete z ličili. Popolnoma končni videz bo dosežen šele po približno 1 letu, ko se brazgotine dokončno zacelijo.

Po korekciji vek boste opazili, da je videz vašega obraza bolj mladosten. Pogled bo bolj odprt in svež. Morebitne težave z vidom, ki so bile posledica odvečne kože na vekah, bodo odpravljene. Poleg tega bo tudi ličenje enostavnejše, saj kožne gube ne bodo več ovirale. Zanimivo je, da okolica ne bo ugotovila, da je bila opravljena blefaroplastika. Ljudje ne bodo nujno opazili, da ste imeli operacijo vek, vendar bodo zaznali svež in pomlajen videz vašega obraza. To je prednost, saj vam blefaroplastika zagotavlja naraven rezultat, ki ne izdaja, da ste imeli poseg.

Korekcija vek, imenovana blefaroplastika, je estetski poseg, s katerim lahko pomladimo ne samo oči, temveč tudi celoten obraz. Oči imajo namreč izjemno pomembno vlogo in sporočilno vrednost. Skozi njih izražamo svoje razpoloženje, bodisi veselje, jezo, ljubezen, sovraštvo ali žalost. Oči omogočajo stik s svetom in nam omogočajo navezovanje stikov z drugimi. Zaradi teh razlogov je ključnega pomena ohraniti svež pogled na svet čim dlje. Korekcija vek nam omogoča, da svetu in drugim sporočamo, da smo samozavestni, da se dobro počutimo v svoji koži ter da smo polni energije in vitalnosti.

Dolgotrajni učinki za mladosten videz

Najbolj učinkovit rezultat pri korekciji vek, imenovani blefaroplastika, dosežemo s kirurškim posegom, saj se odstrani vsa odvečno kožo. Nekirurške tehnike se običajno uporabljajo kot dopolnitev operaciji, da se doseže optimalen rezultat. Na primer, uporaba botulinum toksina lahko omili gubice ob zunanjih kotičkih oči, kar še dodatno prispeva k osvežitvi videza. Operacija vek zagotavlja trajne rezultate, vendar ne ustavi procesa staranja. Kljub temu pa boste vedno izgledali bolj mladostno, kot če operacija korekcije vek ne bi bila opravljena.

Blefaroplastika
Pogled, ki navdihuje.

Za dolgoročne učinke in podaljšanje rezultatov je pomembna pravilna in kakovostna nega obraza. Priporočljivo je izogibati se neposredni sončni svetlobi ter uporabljati nekirurške postopke za pomlajevanje kože. S temi ukrepi je mogoče podaljšati in ohraniti učinek operacije korekcije vek.

Se počutite polni energije, vendar na videz delujete utrujeni in postarani? Velikokrat slišimo, da so oči ogledalo naše duše. Vendar pa se v resnici oči pogosto ne odražajo mladostno, kot bi si želeli. Ljudje vas sprašujejo, ali ste utrujeni, žalostni, imate alergijo ali se morda ne počutite dobro. Morda ste res utrujeni ali žalostni, vendar vam ni vedno treba dajati takega vtisa. Majhna sprememba na vaših vekah lahko naredi neverjetno razliko v vašem videzu. Oči so prvi atribut, ki ga opazimo, ko spoznavamo novo osebo.

Celostna oskrba za mladosten videz oči in obraza

Klinika Urbana Estetika je bila ustanovljena sredi leta 2021 in je specializirana za estetsko medicino ter kirurgijo. Vodi jo izkušena plastična in estetska kirurginja, dr. Nina Suvorov. Dr. Suvorov ima dolgoletne izkušnje na področju estetske medicine in kirurgije, ki jih je pridobivala doma in v tujini ter jih uspešno implementirala v svoje vsakodnevno delo. Poleg opravljanja kirurških posegov, se je dr. Suvorov v zadnjih desetih letih izpopolnjevala tudi na področju neinvazivnih medicinskih postopkov, zlasti pri uporabi botulinum toksina, polnil in drugih tehnikah za pomlajevanje obraza in telesa. V Urbani Estetiki se celostno pristopi k pomlajevanju, pri čemer se vsakemu posamezniku nameni posebna pozornost. Poleg kirurških in neinvazivnih estetskih posegov ponujajo tudi širok nabor medicinsko-kozmetičnih storitev, ki dopolnjujejo celovito oskrbo in zadovoljstvo pacientov.

Nedavne objave