Brezplačna letna vinjeta 2017 – bi jo želeli prejeti ravno vi?


V podjetju Gorec bomo izžrebali dobitnika, ki bo z le malo sreče prejel zelo priročno nagrado, torej letno vinjeto za prihajajoče leto v vrednosti 110 evrov. Sodelujete lahko tudi vi na http://www.gorec.si/vinjeta/.

Kot veste, je v Sloveniji potrebno kupiti vinjeto, če se želimo voziti po naših avtocestah. To seveda velja za vozila, katerih skupna teža ne presega 3500 kilogramov – vozila z višjo težo se obračunavajo po drugačnem sistemu. Vinjetnega sistema pa nimamo samo mi, temveč ga ima tudi veliko tujih držav v naši neposredni bližini. Zato velja temu nameniti tudi nekaj pozornosti, saj lahko v primeru obiska teh držav plačate precej visoko kazen (enako kot pri nas), če vinjete ne boste imeli. Vinjeto boste potrebovali tudi za vožnjo po avtocesti v Avstriji, Bolgariji, Češki, Madžarski, Švici, Romuniji itd. Žal boste za vožnjo po tujih avtocestah potrebovali novo, dodatno vinjeto – slovenska letna vinjeta 2017 bo (tako kot do sedaj) veljala le pri nas.

vinjeta 2017

Sicer pa bo nova letna vinjeta 2017 kovinsko oranžne barve, na voljo pa bodo od prvega decembra dalje. Vinjete za leto 2016 bodo v veljavi do konca januarja 2017, nato pa jo bo potrebno zamenjati. Če v naši nagradni igri ne boste izbrani ravno vi, vam vseeno svetujemo, da vinjeto kupite – četudi se po avtocesti peljete le nekajkrat letno. Vožnja po avtocesti brez vinjete predstavlja namreč neplačilo cestnine – le-to pa predvideva denarne sankcije, ki vas bodo stale vsaj toliko, kot bi v nasprotnem primeru zapravili za letno vinjeto. Z globo, ki bo znašala približno 300 evrov (ali 150, če bo kazen plačana v osmih dneh od izdaje) bodo kaznovani vozniki brez vinjete, pa tudi tisti, ki se bodo vozili z ponarejeno ali pretečeno vinjeto.

vinjeta

Letna vinjeta 2017 bo še vedno na voljo za različne cestninske razrede. Vinjeta za motorna vozila bo, enako kot doslej, stala najmanj, največ pa tista za cestninski razred 2B – torej za vozila, katerih masa ne presega 3,5 tone, njihova višina nad prvo osjo pa presega 1,3 metra.

Nedavne objave