Katera dieta je najbolj priporočena za hujšanje na zdrav način?


dieta

Ena od stalnic s seznama novoletnih zaobljub vsake ženske je zagotovo ta, da bo s 1. januarjem začela hujšati. Ko odbije polnoč in prinese silvestrski poljub novo leto, napoči čas drastične spremembe. Stroga dieta.

Iz ozadja najvišje police garderobne omare privlečemo na dan kos oblačila, ki ga nismo oblekle že deset let in si ga postavimo na prvi obešalnik kot cilj naše misije. Iz kuhinjskih omar in hladilnika izločimo vse sladko in belo ter vse, kar nima oznake bio – eko – naravno – organsko. O našem namenu obvestimo družino in širše sorodstvo ter jim zaukažemo solidarnost z nami. O jedilniku prihodnjih družinskih kosil se morajo posvetovati z nami. Na družinske piknike naj nas ne vabijo. Rojstnodnevno darilo, ki nam ga bodo prinesli, pa naj nikakor ne vsebuje alkohola ali čokolade. Rože bodo najboljša rešitev, četudi jih ne maramo.
In ko se po 14 dneh asketskega življenja kazalec na tehtnici nikamor ne premakne, si privoščimo veliko čokolado. Dieta je končana.

Dieta zahteva dober načrt

Učinkovita in hitra dieta, ki bi učinkovala na kratek rok, ne obstaja. Ko začnemo hujšati, pošljejo maščobne celice vse uskladiščene strupe z vso močjo nazaj v telo. Ker je proces razstrupljanja dvojno obremenjen, se preda. Imunski sistem se sesuje in bolezen ustavi našo željo po spremembi.

Za izgubo odvečnih kilogramov je potreben dober načrt. Uspešno in zdravo hujšanje je projekt: dolgotrajen proces, ki zahteva spremembo prehranjevalnih navad in telesno aktivnost. Spremembe moramo uvajati počasi in postopoma. S stalnim primanjkljajem pri vnosu energije, a uravnoteženo in raznoliko prehrano ter gibanjem bomo počasi, vendar zanesljivo izgubljali kilograme.

Zdrava dieta mora imeti naslednje smernice:

 • številni manjši cilji bodo privedli k uresničitvi velikega cilja, vendar morajo biti vsi cilji realni in izvedljivi – v prvih šestih mesecih je priporočljiva izguba samo 10% prvotne teže
 • prehrana mora biti pestra in uravnotežena
 • manjši obroki morajo biti enakomerno razporejeni preko celega dneva
 • ukvarjati se moramo s telesno aktivnostjo, ki nam je v veselje – njeno intenzivnost postopno povečujemo
 • spremeniti moramo razmišljanje in obnašanje, da bosta s časom postala naša rutina, ki bo privedla do zastavljenega cilja

Vsak zdravo izgubljen kilogram bo zmanjšal tveganje razvoja srčnih obolenj, uravnotežil krvni pritisk, vplival na krvni sladkor, razbremenil naše sklepe, povečal našo uspešnost pri telesnih aktivnostih,…

dieta

Uspešna dieta s pomočjo nutricionista

Pokazatelj, da moramo za oblikovanje primernega jedilnika aktivirati strokovnjaka, so naši odvečni kilogrami in pretekle neuspele diete. Nutricionist nam bo sestavil personaliziran jedilnik iz nam ljubih jedi, ki bo v skladu z našim življenjskim slogom. Takšna dieta nam bo omogočila, da se bomo hitreje navadili na novosti. Pa tudi na količino kalorij na krožniku nam ne bo potrebno več misliti, saj bo to naredil nutricionist namesto nas. Dieta ne bo več stresna borba z odvečnimi kilogrami, temveč način našega življenja.

Osnovna priporočila zdravega prehranjevanja, ki se jih bo nutricionist držal pri sestavi jedilnika, so:

 • izbrati moramo kvalitetno hrano, ki bo oskrbela telo z vsemi potrebnimi hranili
 • izogibati se moramo kalorični hrani
 • jesti moramo več fermentirane hrane, probiotikov in vlaknin
 • dan moramo začeti z zajtrkom
 • jesti moramo manjše obroke, večkrat na dan, na 4 – 5 ur, da ohranjamo aktiven metabolizem
 • med obroki moramo biti malo lačni
 • piti moramo veliko vode

Ker bo odpadla prazna energija, ki smo jo vnašali v telo s torticami, sladicami, piškoti, čipsom,… se nam bo mogoče sprva zdel jedilnik obilen. Vendar bo vključeval pravo hrano, ki bo uspešno nahranila tako naše telo kot naše misli.

dieta

Jedilnik za zdravo dieto

Poleg kvalitetnih beljakovin (jajca, stročnice, mlečni izdelki, meso, ribe,…) mora biti na jedilniku tudi široka paleta polnovrednih ogljikovih hidratov (žita, polnozrnate testenine, oves, ovseni kosmiči, rjav riž, kvinoja, krompir,…), maščobe in sladkor. To marsikoga zmede, saj so ogljikovi hidrati, maščobe in sladkor največkrat na spisku hranil, ki redijo.

Maščobe so pomemben gradbeni element naših celic, ki jih moramo vključiti v našo prehrano, da pripomoremo k izgubi telesne maščobe. Vsekakor pa se moramo izogibati transmaščobam, ki so v procesiranih živilih.

Dieta mora vključevati nenasičene maščobe, ki jih najdemo v:

 • olivno, konopljino, laneno in bučno olje
 • mastne morske ribe; losos, skuša, sardelice
 • jajca
 • kvalitetni siri in kefirji ter skute
 • semena in oreščki v zmernih količinah

Zaužite zdrave maščobe povečajo našo sitost, nam dajo več energije in obogatijo okus hrane.

Dieta po načelu »zajtrk za kralje, večerja za berače«

Dokazi raziskav pravijo, da ljudje, ki ne jedo zajtrka, vnesejo v telo z vsemi kasnejšimi obroki več sladkorja kot bi ga, če bi zajtrk pojedli. Telo namreč zahteva nadomestilo za manko energije, ki pa ga dobi v obliki zaužitih nezdravih sladkih živil.
Zato: ne spuščajte zajtrka, če želite izgubiti odvečne kilograme.

Četudi zjutraj ne morete jesti, se lahko tega privadite. Za začetek naj zadostuje pest jagodičevja in skodelica kefirja, nato počasi večajte obrok. Ko bo postal obilen zajtrk vaš jutranji ritual, boste vi kralj in dieta vaš sluga.

Nedavne objave