Dietna hrana za psa: od A-Ž


Pes velja za človekovega najboljšega prijatelja in seveda si želimo, da so zdravi, razigrani in veseli. Del skrbi za psa je zagotovo tudi izbira njemu primerne in kakovostne prehrane. A veterinarji opozarjajo, da precej psov lastniki ne hranijo s primerno hrano, zato je dietna hrana za psa ena od možnosti, da psi od trenutka ugotovljenih težav, prejemajo pravo hrano zanje.

3 najpogostejše napake pri hranjenju psa:

 • Psa hranite z ostanki hrane, ki ste jo pripravili zase. Ta hrana je običajno preveč začinjena.
 • Psa hranite samo z mesom. To lahko privede do težav pri presnovi mineralov, kar pa lahko povzroči zdravstvene težave od izpadanja dlak, težave s sklepi, obolenja ledvic in slabšo prebavo.
 • Psu ponujate prevelike količine kosti. To boste najhitreje ugotovili tako, da pogledate iztrebek, če je svetlejše barve in zelo trd, je vaša napaka potrjena.

Nepravilno hranjenje psa bodo pokazali tudi naslednji simptomi: bruhanje, izpadanje dlake – spomladi in jeseni je izpadanje običajno, neprijeten zadah iz ust, srbečica, driska, težave z analnimi žlezami … v vseh teh primerih se posvetujte z veterinarjem. Dietna hrana za psa naj bo vaša izbira šele po pogovoru in priporočilu veterinarja.

Doma pripravljena, kuhana, surova, dietna hrana za psa – kaj izbrati?

Ko se odločite za psa, se v zavetišču ali pri vzreditelju dobro pozanimajte, kakšna hrana je primerna za izbrano pasmo psa. Ne pozabite, da je pravilna in kakovostna prehrana ključna za razvoj in zdravje psa. Posvetujte se tudi z veterinarjem, ki vam bo svetoval, katero vrsto hrane izbrati. Če se boste odločili za doma pripravljeno hrano, mora le ta vsebovati vse pomembne hranljive snovi, v pravem razmerju. Med tem, ko bo kupljena že pripravljena hrana v pravem razmerju z dodanimi vitamini in minerali. Strokovnjaki opozarjajo, da je optimalno razmerje za psa približno polovica ogljikovih hidratov, približno četrtina beljakovin in 5 % maščob. Če boste izbrali surovo hrano, se zavedajte, da meso lahko vsebuje različne viruse in bakterije, zaradi katerih lahko pes tudi zboli. S tega stališča je bolje izbrati kuhano hrano, sicer pa je s fiziološkega vidika za psa primerna tudi surova. Dietna hrana za psa pa naj bo vaša izbira, ko vam jo svetuje veterinar. Sicer pa vam bo pes nazorno pokazal, da ste izbrali pravo hrano zanj, tako, da mu bo hrana všeč, njegova prebava bo dobra, dlaka pa sijoča ter seveda, da bo vedno znova pokazal željo po uživanju te hrane.

Dietna hrana za psa vsebuje vsa pomembna hranila, vitamine in minerale, ki bodo maksimalno podprli psa pri reševanju zdravstvenih težav in nadaljnjem razvoju. Dietna hrana za psa je razdeljena po kategorijah glede na težave, s katerimi se sooča pes:

 • izpadanje dlake,
 • težave s kožo,
 • težave s prebavili,
 • prekomerna teža,
 • različne alergije,
 • intoleranca na določeno hrano,
 • težave s sklepi,
 • težave z ledvicami in sečili.

Dietna hrana za psa

Dietna hrana za psa – kje jo kupiti?

Če ste se po predlogu veterinarja odločili za dietno hrano za vašega psa, naj vam svetuje še, kje jo lahko kupite. Dietna hrana za psa je naprodaj tudi v nekaterih ambulantah pri veterinarju, sicer pa v bolje založenih trgovinah za živali ali v spletnih trgovinah.

Nedavne objave