Ali res potrebujem gradbeno dovoljenje za pokrito teraso?


Pridobivanje gradbenih dovoljenj za različne objekte je lahko dolgotrajen in nič kaj prijeten postopek, ki vzame veliko časa, ter tudi kar nekaj financ. Marsikdo bi se zato temu zlasti pri gradnji bolj enostavnih objektov, izognil v kar največjem loku. Ker se tudi zakonodaja na tem področju ves čas spreminja, hkrati pa je leto 2020 prineslo tudi nov osnutek gradbenega zakona, vam razkrivamo, ali res potrebujete gradbeno dovoljenje za pokrito teraso.

pokrito-teraso

Ali ste pokrito teraso vključili v prvoten načrt objekta, za katerega ste že pridobili gradbeno dovoljenje?

Na začetku naj poudarimo, da je zakonodaja s področja gradnje zelo obsežna, hkrati pa se ves čas spreminja, zato vam na tem mestu podajamo le nekaj koristnih informacij, ki pa jih je dobro pred začetkom gradnje še enkrat preveriti, če so še aktualne.

Pri odgovoru na vprašanje ali res potrebujete gradbeno dovoljenje za pokrito teraso je zelo pomemben podatek, kakšen je bil vaš prvotni načrt objekta, za katerega ste gradbeno dovoljenje že pridobili. Če ste v prvotni načrt že vključili pokrito teraso, vendar je takoj ob postavitvi objekta in pridobitvi uporabnega dovoljenja, še niste realizirali, vam sedaj ni treba ponovno zaprositi za gradbeno dovoljenje za pokrito teraso, saj je bila le-ta že vključena v prvotni načrt. V primeru, da pa nameravate spremeniti dimenzije ali obliko same pokrite terase, pa morate za gradbeno dovoljenje zaprositi znova.

Kje bo stala pokrita terasa in kako bo velika?

Glede na aktualen zakon, gradbeno dovoljenje za pokrito teraso, ki ne presega površine 50 m2 ni potrebno, potrebno pa je naznaniti začetek gradnje. To velja v primeru, da se terasa ne dotika stanovanjskega objekta in da gre za enostaven objekt, ne za še eno hišico v malem. Še vseeno pa morate sporočiti uraden začetek gradnje. V primeru, da bo imela pokrita terasa funkcijo nadstreška, ali pa se bo dotikala vašega bivanjskega objekta, boste morali pridobiti gradbeno dovoljenje, saj ste s tem spremenili prvoten izgled objekta. Namen teh regulacij je, da se ohranja nadzor nad gradnjami posameznika in s tem prepreči, da bi vsak gradil tako kot se mu zahoče in s tem kazil podobo kraja.

pokrito-teraso

Izberite dobrega projektanta

Če ste ugotovili, da boste za vaš novi projekt potrebovali gradbeno dovoljenje za pokrito teraso, vam svetujemo, da si izberete kakovostnega projektanta, ki vas bo znal peljati skozi celoten postopek, hkrati pa vam pokazal trike, kako doseči, da bo postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja stekel hitreje, oziroma, da bo za vas ugodnejši. Tako bo samo urejanje birokratskih zadev, pa tudi gradnja, potekala veliko bolj tekoče in brez dodatnih skrbi.

Nedavne objave