Kakšne gume za prikolico so najbolj obstojne?


Vsi si prizadevamo na pot oditi z vozilom v brezhibnem voznem stanju, saj je le tako vožnja prijetna, polna novih dogodivščin in predvsem tudi varna. Gotovo si ne želite, da bi se vam med potjo na težko pričakovan dopust ali nekje sredi odročnega kraja pokvaril avtomobil ali vam počila guma – na varnost vožnje v veliki meri namreč vplivajo tudi gume na avtomobilu, pomembno vlogo pa imajo še gume za prikolico – ta je lahko namenjena prevažanju tovora, lahko pa gre za počitniško prikolico, ki vam omogoča odkrivanje bližnjih in daljnih kotičkov sveta. Pravilno izbrane gume na prikolici lahko občutno vplivajo ne samo na varnost temveč tudi na prevozne stroške, zato je dobro, da pred izbiro preverite vse njihove lastnosti in se odločite za kvalitetne in take z dolgo življenjsko dobo. Kakšne gume za prikolico pa so najbolj obstojne?

  • Takšne, ki so ustreznih dimenzij

Izbira ustrezne dimenzije je pri gumah za prikolico še posebej pomembna za čim daljšo obstojnost pnevmatik. Izbrati morate ustrezno višino in širino, pri tem pa upoštevati tudi težo vozila in težo prikolice, ki jo bo vleklo vozilo. Neustrezna dimenzija vpliva na količino porabljenega goriva in na varnost med vožnjo, saj lahko povzroči nestabilnost vozila in s tem tudi prikolice. Gume za prikolico izberite glede na velikost prikolice in si s tem zagotovite optimalne pogoje za vožnjo.

gume

  • Takšne, ki so prave glede na vrsto prikolice

Gume počitniških prikolic, traktorskih ali industrijskih se med seboj precej razlikujejo, zato ob izbiri razmišljajte tudi o tem, za kakšne vrste prikolico bodo nove gume. Traktorske gume za prikolico so lahko radialne ali diagonalne, kar je odvisno od notranje konstrukcije vozila, posebne pnevmatike zahtevajo tudi kombajni in industrijski traktorji. Pri izbiri bodite pozorni tudi na nosilnost gum, saj bo v primeru prevelike obremenitve gum njihova obstojnost veliko krajša. Za dodatno obstojnost poskrbite še z rednim vzdrževanjem in pregledovanjem gum za prikolico.

  • Takšne, ki so ustrezno pripravljene za vožnjo

Pripravljenost gum za različne razmere in pogoje med vožnjo je ključna za varno potovanje. Zato morate pred vožnjo zmeraj preveriti, kakšen tlak imajo gume za prikolico – ta mora biti prilagojen teži tovora, ki ga nosi guma. Če so gume napolnjene preveč ali premalo, to precej vpliva na njihovo obstojnost in tudi na porabo goriva. Vožnja z ustreznim tlakom v gumah za prikolico bo bolj tekoča in lažja, avtomobil s prikolico bo tudi lažje vodljiv in odzivnejši pri zaviranju.

  • Takšne, ki so prilagojene vremenskim razmeram vožnje

Prilagojenost gum posameznim vremenskim razmeram oz. letnim časom je bistvenega pomena za obstojnost in vzdržljivost gum. Gume za prikolico so poleti zaradi visokih temperatur asfalta izpostavljene številnim izzivom, še dodatno jih obremenjuje tovor, ki ga vozijo, kar je še posebej opazno na daljših poteh. Tudi pozimi je nujno, da so gume za prikolico zimske, če prikolice uporabljate pogosto in na daljše proge, pa vsekakor izberite letne in zimske gume posebej, saj za celoletne velja, da so manj obstojne in jih bo potrebno prej menjati.

Odločujoča dejavnika, ki vplivata na izbiro gum in njihovo obstojnost, sta kakovost izdelave gum in njihove tehnične lastnosti. Za obstojnost gum je ključnega pomena tudi njihovo shranjevanje oz. skladiščenje, takrat ko jih ne potrebujete (če imate letne in zimske). Ustrezno shranjevanje bo močno podaljšalo njihovo življenjsko dobo, pa tudi primerna skrb za njih čez celo leto. Pri izbiri se ne osredotočite le na ceno, saj je bolje, da izberete gume za prikolico višjega cenovnega razreda, ki vas bodo zanesljivo popeljale do cilja vsepovsod, kamor se boste namenili.

 

Nedavne objave