Gume za vsako vozilo


Čeprav je čas menjave letnih za zimske gume že mimo in tema trenutno morda nekoliko manj zanimiva, lahko vseeno nekaj besed namenimo zadevi, ki jo potrebujemo vsak dan. Praktično vsak dan velika večina od nas uporablja vsaj eno motorno vozilo, zato so gume kar nekakšna stalnica v našem življenju. Glede na to, kako nam gume vseh vrst pravzaprav lajšajo življenje, jim morda posvečamo premalo pozornosti, saj se verjetno ne zavedamo prav dobro, koliko dobre gume prispevajo k naši varnosti na cesti.

zimske gume

Na trgu obstaja velika izbira pnevmatik različnih proizvajalcev, na nas je, da se odločimo, kakšne sploh potrebujemo glede na naše potrebe. Svetovalci nam bodo znali povedati, kako se pravilno odločiti in katere gume bodo karseda ugodne, hkrati pa prispevale k naši varnosti na cesti. Seveda ne obstajajo samo gume za osebna vozila, morda moramo dati večji poudarek vozilom, ki so namenjena službeni dejavnosti – razni delovni stroji, kombiji, poltovornjaki in tovornjaki, pa tudi traktorji in podobno. Kar se tiče službenih kombijev in tovornjakov, so gume pri tem izredno pomembna stvar. Te se namreč ob redni uporabi, kar službena po navadi tudi je, mnogo bolj obrabijo kot gume na osebnih vozilih, ki s katerimi v povprečju naredimo na primer petdeset kilometrov na dan ali še manj. Prav zato so “službene” gume še toliko bolj občutljive in potrebne rednega pregledovanja in menjave. Prav tako so bistveno bolj na udaru policijske kontrole kot gume osebnih vozil. Kar je pravzaprav tudi pošteno, saj ima nekdo, ki celoten dnevni delovni čas na cesti, bistveno več možnosti, da je udeležen v prometni nesreči.

gume-za-avto

Gume pa se ne nujno zgolj obrabijo, seveda lahko na cesti tudi počijo ali se predrejo. Medtem, ko se fantje ob tem načeloma ne prestrašijo preveč, smo dekleta zagotovo tista, ki imamo v veliki večini s tem težave. Gume pač ni kar tako zamenjati, če tega nisi še nikoli počel in ne poznaš postopka, vendar pa je resnica tudi v tem, da ne gre za ravno težko opravilo in ga je zagotovo sposobna vsaka. Edini problem, ki se je pojavljal v zadnjem času, je ta, da novi avtomobili niso vsebovali rezervne gume, pač pa se jim je prilagalo neke vrste peno, ki naj bi gume rešila v primeru predrtja. Izkazalo se je, da ta pena pogosto ne pride v poštev, če je razpoka na primer prevelika, nam pena nič ne koristi, zato v taki situaciji nimamo druge izbire, kot da pokličemo vlečno službo ali pa nekoga, ki nam bo pripeljal novo gumo ustreznih dimenzij. Ker so tudi proizvajalci avtomobilov sčasoma ugotovili, da brez rezervne gume posameznik težko uredi težavo, se danes ta trend počasi opušča in rezerve gume so spet v skoraj vseh prtljažnikih novih atomobilov. Tovrstna rešitev ni le najbolj varna, pač pa je tudi najhitrejša in lahko reši skoraj vse zagate, ki nam jih na cesti povzročijo gume. Edino, česar ne moremo popraviti z eno rezervno gumo, je, če nam počita dve, vendar pa je v tem primeru očitno, da danes res ni naš srečen dan in je bolje, da čimprej odidemo domov.

Za ustrezno izbiro raznovrstnih gum se obrnite na mnoge ponudnike, ki vam bodo z veseljem pomagali.

Nedavne objave