Imobilizacija


Še imate kaj znanja prve pomoči iz predavanja, ko ste delali izpit za avto. Mislim, da je dobro nekaj znanja ohraniti, saj ne vemo kdaj bomo to znanje potrebovali. Takrat ste se tudi učili imobilizirat, to ste si kaj zapomnili. Tudi prvi, ki pridejo na nesrečo lahko imobilizirajo človeka. Oprema za imobilizacijo je kar ogromna, nekaj pa lahko pogledate na FireRescue.

imobilizacija

Sedaj je še mogoče za koga vprašanje kaj je to imobilizacija, samo to bi moral skoraj vsak že vedeti, čeprav niste opravljali tečaja prve pomoči. Pomeni, da ko se zgodi kak padec imobiliziramo navadno kakšen ud ali tudi glavo. Navadno v vseh prometnih nesrečah pride do imobilizacije, kar uredijo reševalci, zdravniki tudi tisti ki so prvi pri nesreči, lahko pa tudi gasilci. Navadno se imobilizacija naredi pri različnih padcih, moramo pa za to imeti tudi pravilno in kvalitetno opremo. Dokler ne pridejo reševalci, lahko imobiliziramo tudi sami z določenimi predmeti, za silo bo dobro. Ko pa pride zdravnik bo uporabil pravilno in kvalitetno opremo za imobilizirat.

Imobilizacija

Pri določenih nesrečah morajo vedno imobilizirat glavo, za bodoče kakovostno življenje ponesrečenca. Saj glava je skoraj vedno v nesreči lahko poškodovana, zato je dobro uporabit vratno opornico, da se vrat oziroma glava več ne giba, da ostane lepo pri miru. Ker če je poškodovan mogoče vrat lahko pride ob premikanju do še večjih poškodb. Zato je imobilizacija glave oziroma vratu zelo pomembna ob nesrečah. Za zlome, razne izpahe okončin uporabljajo reševalci vakumske opornice. Imobilizacija okončin je tudi zelo nujna ob zlomih, da ne pride še do dodatnih težav. Tudi na nosilih uredijo imobilizacijo z raznimi trakovi, da se ponesrečenec ne giba in da je pri miru. Pri imobilizaciji hrbtenice uporabljajo jopiče. Pri hrbtenici morajo še kako paziti, ko pride do raznih poškodb. Zato, če naletite na kakšnega ponesrečenca ga imobilizirajte, če vidite, da je to potrebno, dalje pa bodo poskrbeli reševalci s pravo opremo.

Nedavne objave