Kaj vam nudi Uršlja gora?


uršlja gora

Med slovenskimi vzpetinami, ki ponujajo najlepši razgled, je tudi Uršlja gora. Če iščete idejo za enodnevni izlet, se povzpnite na Uršljo goro, kjer se lahko tudi dobro najeste in odžejate, ter si ogledate RTV oddajnik in cerkvico svete Uršule. Uršlji gori pravijo tudi gora z dvema imenoma. Vas zanima zakaj? Berite dalje.

Uršlja gora ponuja odličen način za preživljanje prostega dne ali dveh. Zanimiva je za marsikoga – navdušuje izkušene pohodnike in tiste malo manj, ljubitelje čudovitih razgledov in cerkva, starše z otroci in solo popotnike. Izredno radi jo obiščejo tudi blogerji in vlogerji – osebe, ki vtise iz svojih popotovanj po Sloveniji in drugod po svetu s drugimi delijo v obliki zapisov na svojih spletnih straneh in družabnih omrežjih, ter v obliki posnetkov na kateri od spletnih strani, ki so jim namenjene. Med najbolj priljubljenimi slovenskimi blogerji popotniki je Tomaž Gorec. Tomaž si je ogledal že mnogo čudes po svetu, a ga Slovenija in njene lepote vedno znova navdušijo. Na svoji spletni strani je o vzponu na Uršljo goro in o tem, kaj popotnika čaka na vrhu, napisal zanimiv članek, njegov video prispevek, pa si lahko pogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=lSYilWKeHP0&feature=emb_title.

uršlja gora

Uršlja gora je visoka 1699 metrov in tako spada med 267 slovenskih vrhov, nižjih od 2000 metrov. Leži med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem. Uršlja gora je od vseh vrhov v Karavankah leži najbolj proti vzhodu. Vzpon nanjo je lahko kratek ali nekoliko daljši, odvisno od tega, katero izhodišče si izberete. Najkrajša pot vzame v eno smer približno 50 minut, najdaljša pa lahko tudi več ur. Vzpon na Uršljo goro je relativno nezahteven, seveda pa je to odvisno od telesne pripravljenosti vsakega posameznika, ki se vzpne nanjo. Uršlja gora je dostopna s petih izhodiščnih točk – zapornice, od katere se na vrh povzpnemo po cesti (ta pot je najkrajša), Ciganije, Ivarčkega jezera (ki je tudi samo zelo zanimivo za ogled), koče na Naravskih ledinah in od poštarskega doma pod Plešivcem. Poti so dobro označene, tako da ni neke skrbi, da bi se na poti do vrha izgubili. Seveda pa previdnost pri odhodu v gore ni nikoli odveč.

Ker, kot smo napisali, lahko vzpon na Uršljo goro vzame več ur, če boste izbrali daljšo pot, potem skoraj nima smisla, da bi z nje po isti poti sestopali še isti dan. Iz kakršnega koli razloga že boste želeli na Uršlji gori tudi prenočiti (in teh razlogov ne manjka, kot vidite v tem zapisu), imate vse možnosti, da to tudi storite. Na vrhu namreč stoji lep in domačen planinski dom z več ležišči – če seštejemo posamezna in skupna ležišča v domu, jih naštejemo 82. Seveda ponujajo tudi okrepčila v obliki hrane in pijače. Jedi, ki jih ponujajo gostom, so raznolike in okusne, cena pa zmerna. Obiskovalci lahko v jedači in pijači uživajo na vrtu in so v tem primeru deležni tudi neverjetnega razgleda, ali pa se umaknejo v notranjost doma.

Ker Uršlja gora ni obdana z drugim hribovjem, ni ničesar, kar bi popotniku zakrivalo razgled na okolico. Opazovanje razgleda ali sončnega zahoda ob skodelici čaja je nekaj, kar bi moral doživeti vsak ljubitelj pohodništva. Poznavalci lahko na poti na Uršljo goro opazujejo nekatere redke primerke iz živalskega in rastlinskega sveta. Na gori rastejo sicer redke rastline, kot so kortuzovka oziroma rdeči zvonček ter alpska in omejelistna zlatica. Na gori živi tudi golobu podobna kura ruševec.

Uršlja gora ima dva imena. Bolj znanega, Uršlja gora, bomo podrobneje pojasnili nekoliko kasneje. Drugo ime za to goro pa je Plešivec. Ime izhaja iz njene podobe – po pobočju je gosto poraščena z gozdom, njen vrh pa je gol in siv. Videti je kot pleša in od tod ime Plešivec.

uršlja gora

Uršlja gora ponuja poleg razgledov nekaj zanimivega tudi za ljubitelje cerkva. Na njej namreč stoji majhna in zelo stara, a zelo lepa cerkvica, ki je najvišje ležeča cerkev v Sloveniji. Posvečena je sveti Uršuli, po kateri gora nosi ime. Cerkvico so začeli graditi že v drugi polovici 16. stoletja. Približno deset let kasneje so vanjo namestili prvi zvon. Leta 1602 jo je posvetil ljubljanski škof Tomaž Hren. Pa svetnica, po kateri nosi ime? Uršula naj bi bila srednjeveška princesa, ki je na zahtevo svojega očeta kralja skupaj s spremstvom 11.000 devic odplula čez morje k svojemu bodočemu možu. Po viharju, ki ga je po čudežu preživela, se je odpravila na romanje po celi Evropi. Na poti v Köln so Huni pobili vseh 11.000 devic, njihov vodja pa je z lokom ustrelil Uršulo in jo smrtno ranil. Obstajajo teorije, da je Uršula pokristjanjena oblika boginje Freje.

Uršlja gora je tudi odlična destinacija za starše, ki želijo svojim najmlajšim že zgodaj predstaviti lepote pohodništva. Na Uršljo goro se lahko povzpnete tudi z otroškim vozičkom. Vzpon res težav premagajo tudi majhni otroci – seveda ob občasnem počitku na očkovih ali maminih ramenih.

Uršlja gora je super destinacija za nedeljski izlet tako z otroci kot brez, ob posebni priložnosti ali kar tako. Prepričani smo, da boste uživali ob razgledih, ki jih nudi Uršlja gora.

Nedavne objave