Kašelj v tem času številnim povzroča težave – kako si pomagati?


kašelj

Kašelj ima ključno vlogo pri zdravljenju človeka in sicer se kašelj pojavi takrat, ko mora iz našega telesa ven tisto, kar vanj ne sodi, to so sluzi in razni delci ter vsiljivci, ki ne smejo priti v pljuča, želodec in kri ter celice. Zato ni dobro vsak najmanjši kašelj zatreti že v kali, ampak se ga lotimo šele takrat, ko je zelo močan in ogroža dihanje ali pa je smao suh. Je pa to tudi prvi znanilec, da z nami nekaj ni v redu, da so v telesu tujki in da je treba ukrepati takoj, čeprav je še zelo šibak in ne preveč pogost.

Kakšen kašelj nas lahko napade?

Kašelj je lahko suh ali pa moker. Suh pomeni, da v grlu ni v pljučih ni sluzi. Takrat nas po grlu praska in draži, največkrat lahko zaradi prahu ali plinov. Medtem, ko je moker tak, da se iz pljuč in sinusov izcejajo izcedki in sluzi, ki lahko zelo mašijo grlo in nos tako, da je oteženo tudi dihanje. Včasih to lahko privede v skrajnem primeru do zadušitve, zato moramo paziti, da sluzi raztapljamo in izpihujemo ter izkašljujemo sproti, kar pojasnimo v nadaljevanju, kako storite sami. Iz suhega kašlja pa lahko preidemo tudi v moker kašelj in je bil to le začetek nekega daljšega obolenja.

kašelj

Kateri pripravki so primerni za izkašljevanje?

Za umiranje kašlja so najboljši naravni pripravki, ki jih imamo doma. Da bi ga preprečili je najbolje, da zjutraj in zvečer grgrate razredčeno tinkturo timijana, za otroke pa čaj iz timijana in poskrbeli boste za to, da boste bacile ubili še preden se razvijejo ter vam povzročijo težave. Da nikoli do tega nebi prišlo, pa je seveda treba poskrbeti za dobro in zdravo prehrano ter imunski sistem.

Ko pa se pojavi kašelj, pa naj bo suh ali pa moker, je najbolje, da si kuhate slezov čaj in vanj daste še nekaj timijana. Slez raztaplja sluzi in umirja draženje grla.

Kako umiriti draženje kašlja?

Uporabite pa lahko tudi slezov ali trpotčev sirup, ki ga raje kupite v lekarni, za umiritev kašlja, mokrega in suhega. Ti pripravki namreč prekrijejo grlo in glasilke s tanko zaščitno plastjo, da ni več takega draženja.

Za umiritev kašlja lahko naredite svoj sirup, če seveda niste sladkorni bolnik, lahko v med daste nekaj limone, to zmešate in po žličkah ližete počasi, da si mažete grlo. Vendar pozor, tega ne smete preveč pojesti, ker ni zdravo toliko sladkorja in še slabo vam je lahko zaradi tega.

V lekarni se dobijo tudi diabetični naravni bomboni za lizanje, ki so narejeni iz zelišč in pomirjajo razbolelo grlo in kašelj. Te lahko malo več poližete brez posledic in jih lahko uporabite tudi diabetiki. Po navadi je v njih tudi meta ali pa nekaj mentola, ki odpirata dihalne poti.

Zelo dober za te težave je tudi islandski lišaj iz katerega so narejeni nekateri sirupi, bomboni za lizanje in lahko tudi skuhate čaj ter ga po požirkih pijete. Tisti, ki ga poznate, ga lahko naberete tudi v gozdu, saj je takle čas najbolj zrel za pobiranje in se ga najde na tleh, ker pade z dreves.

Na kaj je pri kašlju treba paziti?

Suh kašelj lahko umirjamo s vsemi sredstvi zato, ker ni sluzi in gre samo za to, da imamo razdraženo grlo ter glasilke, ki so verjetno vnete. Pri suhem kašlju je najbolje uporabiti slez, med, islandki lišaj in vse, kar maže grlo in ga umirja.

kašelj

Moker kašelj pa je lahko zelo nevaren, če boste uporabili sredstva za umirjanje kašlja, ker mora sluz obvezno ven iz telesa, drugače se lahko vse skupaj zelo zakomplicira. Sluz je zato, da se iz telesa izločijo nerabne snovni. Pojavi se tudi takrat, ko nimamo virusov, bakterij in drugih nadležnih organizmov, ki nam jemljejo zdravje, ampak tudi po hrani, ki nam škoduje in se ne more izločiti drugače, kot preko sluzi.

Ko vas napade moker kašelj z obilo sluzi, še posebej, če imate vnetje sinusov ali pljuč, je ena najboljših rešitev, za katero verjetno niste vedeli in ni znana je, da si situacijo lahko olajšate in pospešite s čebulo. Ne samo, da jo jeste, ampak jo narežete na drobne kose, jo zavijete v kuhinjsko krpo ter dobro zavežete in jo daste gret na radiator ali v pečico.

Nato to toplo oblogo, ki jo še malo potlačite, da strete čebulo in začne izločati sok, položite na grlo, pljuča in čelo. Lahko tudi na obraz, pri čemer zaščitite oči z vato. Pustite oblogo na sebi toliko časa, kolikor zdržite, lahko tudi nekaj ur. Čebula bo začela topiti sluzi tudi znotraj telesa in začelo se bo izkašljevanje sluzi. Veliko boste tudi smrkali.

Moker kašelj je zelo dobrodošel, da izločite čim prej čim več neravnih snovi iz telesa in se razstrupite. Imete takrat pri sebi dosti papirnatih robcev in posodo za pljuvanje ter odmetavanje robcev. To je najbolje stresti potem v stranišče ali dati v posebno vrečo ter odnesti iz stanovanja čim prej.

To so preverjeni nasveti za izkašljevanje in pomirjanje katerega koli kašlja, ki resnično delujejo in jih lahko preizkusite tudi sami.

Nedavne objave