Koliko kalorij na dan porabimo med opravljanjem vsakdanjih opravil?


Ste tudi vi med tistimi, ki si vsako leto po novem letu zadate nalogo, da boste bolje skrbeli zase in za svoje telo? Telovadba in zdrava prehrana sta ključ do boljšega počutja in lepšega izgleda. Pa ste vedeli, da lahko kalorije kurimo tudi z vsakdanjimi opravili, kot je pospravljanje, vožnja avtomobila in celo spanje? Spodaj si preberite koliko kalorij porabimo na dan med opravljanjem vsakodnevnih opravil.

Kaj vpliva na kurjenje kalorij?

Na to, koliko kalorij porabimo na dan, najbolj vpliva naša presnova, oziroma metabolizem. Nekaterim metabolizem deluje počasneje, nekaterim hitreje, nanj pa lahko veliko vplivamo sami. Redna telovadba in zdrava prehrana bosta poskrbeli, da bo kurjenje kalorij hitrejše, vaše počutje, pa bo boljše. Seveda, pa nekaterim metabolizem ne deluje tako, kot bi moral. Vzrok za to so lahko različna bolezenska stanja, kot je na primer zmanjšano delovanje ščitnice, hormonske motnje in različne intolerance na hrano. Če se vam zdi, da kljub temu, da telovadite in se zdravo prehranjujete, teža miruje, ali pa se celo viša, je čas da obiščete strokovnjaka, da skupaj ugotovite, kaj je vzrok.

Kot smo že rekli, na to koliko kalorij porabimo na dan, najbolj vpliva redna telesna aktivnost in zdrava prehrana. Seveda pa naše telo potrebuje energijo tudi za ohranjanje osnovnih vitalnih funkcij, kot je dihanje, spanje in prehranjevanje. Bazalni metabolizem je proces porabe kalorij v fazi mirovanja, da lahko naše telo normalno funkcionira.

Kako si lahko izračunamo, koliko kalorij porabimo na dan v mirovanju?

Preprost izračun vas bo popeljal do številke, ki vam bo lahko usmeritev za ohranjanje telesne teže ali pa hujšanje. Znanstveniki so dokazali, da en liter kisika v našem telesu ustvari 5 kalorij energije. Kar pomeni, da telo v mirovanju porabi 3,5 ml O2 /kg telesne teže. Da dobimo vrednost v litrih to delimo s 1000. Nato pa število pomnožimo s 5 kalorijami, ki jih telo porabi na liter kisika. Kar dobimo, pomnožimo z minutami in številom ur v dnevu. Ta izračun nam da številko 25,2, ki jo pomnožimo s svojo telesno težo, da dobimo, koliko kalorij smo porabili v enem dnevu v mirovanju. Torej če smo težki 60 kg, bi bil odgovor na to, koliko kalorij porabimo na dan v mirovanju, nekje 1500 kalorij. Če želimo hujšati, pa je potrebno, da porabimo več kalorij, kot jih zaužijemo. Za tiste, ki niste navdušeni nad športom, bo razveseljiva informacija, da lahko kar nekaj kalorij porabimo tudi med opravljanjem hišnih opravil.

opravljanje-vsakdanjih-opravil

Koliko kalorij porabimo na dan s hišnimi opravili?

Za marsikoga so hišna opravila nujno zlo, pa ste vedeli, da lahko z osnovnim čiščenjem stanovanja porabite toliko kalorij, kot med eno urnim tekom? Že samo med kuhanjem lahko porabimo 150 kalorij, če perete posodo ročno eno uro, pa lahko porabite kar 300 kalorij. Največ boste telesno aktivni med čiščenjem kopalnice ali pa čiščenjem oken, pri katerem lahko porabite tudi do 400 kalorij v eni uri. Tudi vrtnarjenje je lahko šport, saj boste poleg uživanja na svežem zraku, med osnovno skrbjo za vrtnine, v eni uri porabili kar 350 kalorij. Super, kajne?

Nedavne objave