Kotna brusilka je orodje za vsako delavnico


Kotna brusilka

V delavnici se nahaja ogromno orodja, ki se ga uporablja za vsa mogoča opravila. In nepogrešljivo orodje v vsaki delavnici je zagotovo tudi kotna brusilka. Osnovno opravilo tega orodja je brušenje in rezanje različnih materialov, pa naj bo to keramika, les ali pa beton. Zato kotno brusilko najdemo v delavnicah večine industrij, kjer z njo opravljajo najrazličnejša dela. Zaradi majhnih dimenzij je izjemno priljubljena tudi za manjše kose, kjer bi večje orodje naredilo več škode kot koristi. Poleg tega pa je tudi lahka in prenosna, kar še dodatno zagotavlja enostavno delo z njo.

Kotna brusilka

Vam je bolj poznan izraz fleksarca?

Fleksarca je pogovorni izraz, ki ste ga zagotovo že slišali. Ljudje, ki govorijo o fleksarci ali pa brusilniku kotov, navadno mislijo na kotno brusilko. Kotna brusilka je orodje, ki je primerno tako za profesionalno, kot za domačo uporabo. Kot namiguje ime, se kotno brusilko uporablja za brušenje, poleg tega pa se z njo lahko še režejo in polirajo različni materiali, pa naj bodo trdi ali mehkejši. Rezalna ali brusna plošča na kotni brusilki izvaja celotno delo in v kombinaciji z močjo motorja določa, za katere materiale je primerna. To pomeni, da je ena vrsta kotne brusilke morda primerna za nekatere materiale, za druge pa ne. Treba je torej vedeti, za kaj boste kotno brusilko uporabljali. Seveda pa so na trgu tudi takšne kotne brusilke, ki so univerzalne in naj bi bile primerne za vse vrste materialov.

Na trgu je ogromno različnih kotnih brusilk, ki se med seboj razlikujejo po svojih lastnostih, čeprav je v osnovi delovanje kotne brusilke pri vseh enako. Najbolj univerzalna lastnost vseh kotnih brusilk je ta, da so prenosne, lahke in manjše, kar pomeni, da lahko dosežejo dele, ki jih z ostalimi orodji ni mogoče doseči.

Na katerih področjih se uporablja kotna brusilka?

Kotno brusilko se uporablja na skoraj vseh področjih, kjer se dela z orodji. Tako je primerna za vsa domača dela, ki potrebujejo močnejše orodje, kot tudi na profesionalni ravni. Kotno brusilko se uporablja v delavnicah v avtomobilski industriji, kjer se režejo npr. nadstreški ali pa v keramičnih delavnicah, kjer za rezanje keramičnih ploščic poskrbi kotna brusilka, ki lahko prereže keramiko. Kotno brusilko se uporablja tudi v gradbenih dejavnostih, kjer se reže čez kamen, beton in opeko, nepogrešljiv del pa je tudi v mizarski delavnici, kjer se obdeluje les. Kotne brusilke lahko obdelujejo tudi steklo in plastične mase, pa seveda kovino, kar res pomeni, da skoraj ni materiala, ki ni primeren za uporabo kotne brusilke.

Obdelovanje materialov pomeni tudi brušenje in ena pomembnih funkcij, ki jo lahko opravi kotna brusilka je odstranjevanje rje na kovinskih elementih, potem pa še poliranje najrazličnejših materialov, ki sodi med zaključna dela mnogih opravil.

Katera kotna brusilka je primerna za vas?

Na trgu je ogromno kotnih brusilk, od tistih zelo poceni, do malo dražjih, ki se uporabljajo na profesionalni ravni. Osnovna stvar pri kateri se razlikujejo je njihova velikost in moč motorja. Nekatere kotne brusilke, ki imajo premajhno moč motorja namreč tudi s pravo rezalno ploščo ne bodo mogle prerezati zelo trpežnega materiala. Pred nakupom morate torej opredeliti, za katere dejavnosti boste primarno uporabljali kotno brusilko. Kotna brusilka za rezanje močnih kovin bo namreč rabila veliko večjo moč motorja, kot kotna brusilka, ki jo boste uporabljali samo za poliranje ali brušenje.

Glede na uporabo se boste lažje odločili tudi za velikost kotne brusilke. V primerjavi s starejšimi, so te novejše že zelo majhne, ampak se med seboj še vedno razlikujejo. Torej te najmanjše se največkrat uporabljajo za poliranje, brušenje in rezanje tanjših in ne preveč močnih kovin in jih pogosto vidimo v delavnicah domačih mojstrov. Medtem pa se večje brusilke uporablja večinoma za rezanje večjih in trpežnih materialov, kot so betonske plošče in se zanje  večinoma odločajo mojstri, ki se s tem ukvarjajo profesionalno. Treba se je zavedati, da večja kot bo kotna brusilka, težje bo upravljanje z njo, kar pomeni, da niso tako priročne. Če kotne brusilke ne uporabljate pogosto, je njena velikost tudi razlog za poškodbe, ki so lahko zelo obsežne.

V čem se razlikujejo najcenejše in najdražje kotne brusilke?

Vsaka lastnost kotne brusilke je lahko razlog, da bo njena cena drugačna od sosednje. Kot že omenjeno, je v prvi vrsti to moč motorja in možnosti nastavitev. Potem pa so tu še ostali razlogi, ki eno kotno brusilko postavijo v višji cenovni razred.

Pri obdelovanju materialov se odvajajo prah, iskre in ostali delci, ki lahko povzročijo poškodbe. Kotne brusilke imajo pokrov, ki uporabnika ščiti pred temi delci, poleg tega pa imajo nekatere kotne brusilke še funkcijo sesanja, ki odstrani odvečne delce. Pri dolgi uporabi se lahko ohišje pregreje, zato imajo nekateri modeli vgrajeno dodatno hlajenje in prezračevanje, ki poskrbi, da se orodje ne pregreje. Kotna brusilka ima lahko ogrodje izdelano tako, da je oprijem nedrseč in udoben, kar pomaga pri daljši uporabi. Na ceno vpliva pa tudi dejstvo, ali ima kotna brusilka dovolj dolg kabel in možnost namestitve ročaja v obe strani, pa še koliko dodatne opreme ima zraven.

Nedavne objave