Medicinski pripomočki so podpora za vas


Medicinski pripomočki

V življenju nas presenetijo različne stvari – nekatere so pozitivne, druge nekoliko manj. Med slednje zagotovo sodijo težave z našim zdravjem ali pa zdravjem naših bližnjih. Medicinski pripomočki nam lahko v teh trenutkih nudijo edino pomoč na poti do izboljšanja ali pa vsaj ohranjanja stanja.

Kaj sodi v kategorijo medicinski pripomočki?

Kot že ime samo pove, so medicinski pripomočki, pripomočki, ki jih uporabljamo v medicinske oziroma zdravstvene namene. Na eni strani vključujejo pripomočke, ki jih potrebujemo za samo diagnostiko bolezni, nato pa za njeno redno spremljanje in lajšanje simptomov. Vključujejo tudi pripomočke, ki preprečujejo bolezni ter pripomočke, ki jih uporabljamo za lajšanje poškodb in okvar. In najbolj zanimivo – čeprav se niti ne zavedamo, med medicinske pripomočke sodijo tudi vsa sredstva za nadzor spočetja. Da, v resnici je tudi navaden kondom po svoje medicinski pripomoček, podobno kot to velja za kontracepcijske tablete, diafragmo in maternični vložek, katerih namen je podoben kot pri kondomu. Hkrati pa med medicinske pripomočke sodijo tudi vsi pripomočki, ki pomagajo pri spočetju.

Sem sodijo tudi dodatki za medicinske pripomočke, ki so potrebni za ustrezno in pravilno delovanje medicinskih pripomočkov.

 

medicinski pripomočki
Med medicinske pripomočke sodijo tudi pripomočki za nadzor sladkorne bolezni.

 

Kdo nadzoruje medicinske pripomočke?

Medicinski pripomočki sodijo med regulirane izdelke, ki morajo dosegati določene predpise in standarde, da v prvi vrsti pridejo na tržišče ter se nato tam sploh ohranijo. Področje ureja Uredba o medicinskih pripomočkih, ki med drugim opisuje namen medicinskih pripomočkov in ob tem poudarja, da so to pripomočki, ki sovjih učinkov ne smejo dosegati na metabolični, farmakološki ali imunološki način.

Za namen preverjanja varnosti, pa tudi zmogljivosti medicinskega pripomočka proizvajalec predvidi klinične raziskave. In vitro medicinske pripomočke za diagnostične namene preverjajo študije ovrednotenja delovanja pripomočkov. Obe vrsti raziskav mora proizvajalec priglasiti Javni agenciji Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) , ki je leta 2007 prevzela pravice in obveznosti Zavoda za farmacijo in preizkušanje zdravil ter Agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke. JAZMP skladno z zakonodajo nadzoruje in regulira zdravila, medicinske pripomočke, kri, tkiva in celice ter vse z njimi povezane dejavnosti tako v zasebnem kot javnem sektorju.

Medicinski pripomočki za vsak dan

Čeprav se nam zdi, da medicinskih pripomočkov ne potrebujemo vsak dan, pa jih v resnici vsak dan pogosto uporabljamo – povsem nezavedno. Mednje namreč sodijo nam povsem običajni proizvodi, ki jih dobimo tudi v ne specializiranih trgovinah. Ne verjamete? Pa preverimo.

 

covid-19
Povsem enostavne medicinske pripomočke predstavlja termometer za merjenje telesne temperature.

 

Tudi sami smo bili presenečeni, da med medicinske pripomočke za vsakdanjo rabo sodijo robčki za dezinfekcijo površin, grelnik za noge (pa tudi hrbet, vrat…), obroč za sedenje, pripomoček za lažje prijemanje, protizdrsne nalepke za tuš ali kad, škatlice za tablete, blazina za hrbet in celo termofor. Koliko od teh pripomočkov uporabljate vi?  Priznamo pa, v času virusa COVID-19, ko je dezinfekcija pridobila povsem nov pomen, smo tudi mi uporabljali večino zgoraj omenjenih pripomočkov.

Med medicinske pripomočke pa sodijo tudi počivalniki. Zakaj jih omenjamo? Ker jih le redko povezujemo z zdravjem, čeprav nam lahko, sploh če imajo različne funkcije in so popolnoma prilagodljivi olajšajo mnoga stanja – ne le bolezenska, pač pa tudi poškodbe. Seveda pa ne pozabimo na njihovo udobnost, ki zagotavlja tudi sprostitev. In slednjo v času, ko se s težavami soočamo najbolj potrebujemo. Se strinjate z nami?

Pripomočki za gibanje

Na koncu izpostavljamo še medicinske pripomočke za gibanje. Da jih podrobneje predstavimo, smo se odločili, ker je gibanje večini izrednega pomena. Nenadna (pa tudi postopna) zmožnost opravljanja preprostih gibov je za veliko večino ljudi velik izziv, ki posameznika pogosto pahne celo v depresije. Le stežka se namreč soočimo z dejstvom, da smo postali od nekoga oziroma nečesa odvisni. Sploh, ko gre za povsem osnovno sposobnost gibanja.

Za vse s težjimi okvarami so na voljo različni električni pripomočki (invalidski vozički in skuterji), ki omogočajo neodvisno gibanje posameznika brez vnosa fizične moči. Za vse, ki se lahko še vedno dobro soočajo s fizičnimi napori oziroma imajo ob sebi večino časa nekoga, ki jim pomaga pa so na voljo navadni invalidski vozički, ki prav tako zagotavljajo doseg želenih ciljev. Za vse, ki pa se še vedno brez težav postavijo v stoječ položaj, so na voljo palice, rolatorji in hodulje, ki povečajo stabilnost posameznika in mu pomagajo na poti do cilja.

Nedavne objave