Na kaj morate biti pozorni za uspešen tehnični pregled


Čisto vsakega izmed nas enkrat letno čaka, da podaljšamo registracijo svojega vozila. S tem moramo opraviti tudi obvezen tehnični pregled vozila pri katerem strokovnjaki ugotavljajo, če je naše vozilo ustrezno za vožnjo oziroma udeležbo v cestnem prometu. Uspešno opravljen tehnični pregled je koristen tako za vas kot tudi za ostale udeležence v prometu. Tehnični pregled za priklopna in motorna vozila je prvič obvezen štiri leta po prvi registraciji novega vozila, nato pa vsaki dve leti do osmega leta starosti vozila, nato pa vsako leto.

Morda veste, na kaj je potrebno biti pozoren, da tehnični pregled uspešno opravite? Najprej kontrolor opravi identifikacijo vozila in ujemanje z dokumenti, nato pa opravi tehnični pregled vozila. Pri tem pregleda zavorni sistem, preveri vidljivosti iz vozila in delovanje naprav za upravljanje. Nato preveri tudi svetlobno ter električno opremo, kolesa, pnevmatike, osi, blažilnike ter vzmeti. Seveda se pregleda tudi karoserija, izmerijo tudi emisije izpušnega sistema ter kakšni so zavorni učinki.

tehnični pregled

Kakšni pa so najpogostejši vzroki zaradi katerih avto ne opravi tehničnega pregleda? Pri svetilih so najpogostejše napake nedelujoče žarnice, netesna ohišja žarometov ali nedelujoči regulatorji dolžine svetlobnega snopa. Pri zavorah se tehnični pregled ne naredi naprimer če ima vaš avto počene zavorne cevi, blokirane zavorne cilindre ali neučinkovito parkirno zavoro. Potem imamo tukaj tudi izpušni sistem, kjer imamo probleme če avto prekorači vrednost dovoljenih emisij oziroma če je izpušni sistem preveč zrajvel. Prav tako tehnični pregled vozila ne bo uspešen če so vaše gume preveč obrabljene ali neustrezne velikosti, če imate težave pri obvezni opremi (pretečena prva pomoč, pomanjkljiv komplet rezervnih svetil..).  Tehnični pregled vozila ne bo uspešen tudi če je poškodovano vaše vetrobransko steklo.

tehnicni-pregled

Temeljito pregledajo tudi podvozje in uspešnost tehničnega pregleda v tej kategoriji je odvisna od zračnosti med posameznimi deli, ali če so poškodovani ali nedelujoči blažilniki ali vzmeti. Pri krmiljenju preverijo poškodbe in zračnost pri posameznih delih volanskega sistema. Tehnični pregled tako ni brezzvezen saj ste po uspešnem pregledu lahko prepričani da je vaše vozilo brezhibno.

Nedavne objave