Pravočasno odstranjevanje znamenj vam lahko reši življenje


odstranjevanje znamenj

Kožni rak je najpogostejši rak pri ljudeh, zato je redno pregledovanje znamenj nujno potrebno. Kadar na telesu opazite znamenja, ki se vam zdijo sumljiva, se morate čim prej dogovoriti za posvet pri dermatologu. Vsaka nepravilnost je lahko nevarna, zato se boste v dogovoru z njim odločili za odstranjevanje znamenj.

Razumevanje kožnih znamenj nekoč in danes

V srednjem veku so znamenja povezovali s čarovništvom. Krvni sodnik je v procesu, ki je trajal več dni, na telesu obtoženega iskal čarovniška znamenja: različna kožna znamenja, bradavice in kožne izrastke. Odstranjevanje znamenj je bilo eno od načinov mučenja.

V 17. stoletju so povezovali kožna znamenja s človekovimi lastnostmi. Iz znamenj so brali človekovo usodo, saj so bila znamenja tistega časa zelo zgovorna. Tudi po kitajskih verovanjih se človekova energija odraža v znamenjih na koži, kar razkriva značaj in usodo človeka.

odstranjevanje znamenj

Glede na lego kožnega znamenja na telesu so vaše lastnosti:

– znamenje na sredini čela – oseba ne sprejema avtoritete, ima probleme z nadrejenimi
– znamenje na desni ali levi strani čela – oseba je polna energije, v življenju bo zaslužila veliko denarja

Na splošno velja, da so moški z znamenjem na čelu delavni in uspešni, ženske pa plodne.

– znamenje na obrvi – pod obrvjo: obilje; v obrvi: veliko bogastvo; nad obrvjo: stalen dotok denarja celo življenje
– znamenje na veki – desna veka: oseba bo bogata in slavna; notranja stran veke: oseba hitro troši denar
– znamenje tik pod očesom – oseba je zelo čustvena
– znamenje na licih – osamljeni ljudje, ki se težko ustalijo in imajo družino
– znamenje na ušesih – ušesne mečice: oseba z dobrim ugledom; notranjost ušesa: dolgo življenje in razkošje; na obeh ušesih: vpliv
– znamenje na nosu – vrh nosa: ljubezenske težave in nestabilnost; most nosu: nesreč;, stranski del nosa: oseba dobro baranta z denarjem
– znamenje na bradi – oseba je trmasta in uporniška ter ima veliko željo po potovanjih
– znamenje na ustnicah – zgornja ustnica: simbol privilegiranega življenja in sreče; spodnja ustnica: oseba rada tvega, a bo imela uspešno življenje
– znamenje na vratu – znak nezadovoljstva; sredina vratu: oseba ima divji značaj, s katerim pogosto prizadene bližnje
– znamenje na desni strani rame – oseba gospodarno ravna z denarjem in zna trgovati
– znamenje na rokah – podlahet: oseba je čustvena
– znamenje na prsih – močna oseba na visokem položaju
– znamenje na trebuhu – bližina popka: srečno življenje
– znamenje na dlaneh – oseba ve, kako dobro služiti; desna dlan: uspešno življenje in veliko denarja
– znamenje na hrbtu – oseba nosi veliko breme, dela trdo, njen uspeh je zagotovljen
– znamenje na nogah – pogumna oseba, ki rada eksperimentira v postelji; na kolenih: denar in bogastvo
– znamenje na stopalih – oseba je rojen voditelj, ki veliko doprinese svetu

odstranjevanje znamenj

O kožnih znamenjih in kožnem raku

Vsak posameznik ima na telesu približno 30 do 40 znamenj, nekateri ljudje tudi več, zato je redno pregledovanje znamenj priporočljivo. Kljub rednemu opazovanju skoraj 80% ljudi ne prepozna znakov kožnega raka. Le-ta se lahko izrazi v različnih oblikah:

– bazalnocelični karcinom: po videzu gladek in sijoč, včasih krvavi, razvije skorjo ali krasto, se celi, vendar nikoli dokončno, srbi in se razvije v bolečo razjedo. 75% kožnih rakov je te vrste. Razvija se počasi, na delih telesa, ki so bolj izpostavljeni soncu. Redko povzroči smrt. Zdravi se ga z operacijo in obsevanjem.

– ploščatocelični karcinom: luskast, s trdo skorjo, z nekoliko privzdignjeno kožo, mehek na dotik, včasih krvavi. Največkrat se pojavi na obrazu, vratu, pleši, hrbtu, rokah, nogah.

– maligni melanom: najbolj redka oblika kožnega raka, ki je najbolj nevarna in smrtonosna. Pojavi se lahko kjerkoli na telesu: na hrbtu, nogah, rokah, obrazu in celo pod nohti. Ker se pogosto razširi tudi na druge organe, je najbolj nevaren.

Ko se izkaže, da je znamenje nevarno ali moteče, ga je smiselno odstraniti. Prav tako je odstranjevanje znamenj smiselno takrat, ko znamenje ni pravilne oblike, se mu spreminja barva, ima nepravilen rob ali je večje od 6 mm in se njegova velikost celo spreminja.

Eden od načinov odstranjevanja znamenj je lasersko odstranjevanje znamenj, ki se največkrat uporablja za znamenja na vidnih mestih, na primer na obrazu. Pred odstranitvijo dermatolog znamenje pregleda z digitalno dermatoskopijo. Sledi lasersko odstranjevanje znamenj z ali brez anestezije. Anestezija se uporabi, če so znamenja večja. Pri manjših to ni potrebno. Odstranjevanje znamenj poteka hitro, približno 10 minut za posamezno znamenje. Poseg je izjemno učinkovit, ker se znamenje na tem mestu več ne ponovi. Občasno se pojavi rahla razlika v barvi kože ali njeni površini.

Poleg laserskega načina odstranjevanja je odstranjevanje znamenj mogoče izvesti tudi s posvetlitvijo, z odstranitvijo z ultrazvočnim nožem, s krioterapijo ali zamrznitvijo, z elektrokavstiko ali odstranitvijo z vročino, z ekskohleacijo ali odtrganjem ter s klasičnim kirurškim pristopom z izrezom v lokalni anesteziji.

Kako dolgo okrevanje zahteva odstranjevanje znamenj

Za odstranjevanje znamenj z laserjem ali s klasično tehniko praktično ni okrevanja. Ko se znamenje odstrani, se čezenj prilepi vodoodporni obliž, s katerim lahko opravljate vse vsakodnevne obveznosti. Tudi umivanje in športne aktivnosti so mogoče takoj po posegu.

Tudi odstranjevanje znamenj z anestetikom ne zahteva okrevanja, saj se uporabi le minimalna količina anestetika.
V kolikor opravite odstranjevanje znamenj pri priznanem in izkušenem dermatologu, je možnost zapletov po posegu minimalna.

Vsekakor pa poseg še ne pomeni, da prenehate z rednim pregledovanjem svojega telesa, kajti kožni rak se lahko razvija počasi in na videz še tako nedolžno kožno znamenje nenadoma preseneti.

Nedavne objave