Plinski žari za pripravo okusnih jedi


Plinski žari so eden najbolj priljubljenih načinov peke na prostem. Plinski žari ponujajo hiter in enostaven način za pripravo hrane, ne da bi se morali ukvarjati z ogljem ali drugimi možnostmi. Plinski žari so na voljo v različnih velikostih in slogih, ki ustrezajo vsem potrebam, številni modeli pa vključujejo funkcije kot so stranski gorilniki in kompleti za vrtenje, zaradi katerih so še bolj vsestranski. Ne glede na to, ali iščete majhen prenosni žar za piknike ali velik vgradni model za zunanjo kuhinjo, je na voljo plinski žar, ki je kot nalašč za vas.

Plinski žari

Nasveti za uporabo

Pri nakupu plinskega žara se morate najprej odločiti, katero vrsto goriva želite uporabljati. Najbolj priljubljeni so propanski žari, na voljo pa so tudi žari na butan. Vendar morate pred uporabo plinskega žara vedeti nekaj stvari. Najprej se prepričajte, da imate pravo vrsto žara za svoje potrebe. Na voljo so majhne in velike izvedbe, zato izberite velikost, ki bo najbolje ustrezala vašim potrebam po kuhanju. Poskrbite, da je žar pravilno prezračevan. Plinski žari oddajajo hlape, ki so lahko nevarni, če prezračevanje ni ustrezno. Nikoli ne pustite žara brez nadzora, ko je vklopljen. Redno čistite žar, da se hrana ne bo prijela. Pri uporabi plinskega žara vedno upoštevajte navodila proizvajalca. Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov boste lahko varno in brez težav uživali v hrani z žara.

Prednosti plinskih žarov

Plinski žari zagotavljajo enakomerno toploto, kar pomeni, da lahko bolje nadzorujete temperaturo kuhanja. To je idealno za tiste, ki radi pečejo hrano pri določeni temperaturi, ali za tiste, ki se želijo izogniti temu, da bi bila hrana premalo ali preveč pečena. Običajno imajo bolj enakomerno porazdelitev toplote kot žari na oglje, zato je manj verjetno, da bo hrana neenakomerno zapečena. Plinske žare je običajno lažje čistiti kot žare na oglje, saj se vam ni treba ukvarjati s toliko pepela in ostanki. Običajno imajo več funkcij in možnosti kot žari na oglje kot so na primer stranski gorilniki. Plinski žari so običajno dražji od žarov na oglje, vendar lahko trajajo dlje, če zanje pravilno skrbite.

Plinski-zari

Recepti za peko

Plinski žari so kot nalašč za pripravo hitrih in okusnih jedi na žaru. Ne glede na to, ali pripravljate za prijatelje in sorodnike ali samo zase, bodo po teh receptih vsi prosili za dodatno porcijo. Če želite nekaj drugačnega, poskusite speči svoje najljubše sadje ali zelenjavo na žaru. Breskve na žaru so odličen preliv za sladoled, zelenjava na žaru pa je zdrava in okusna priloga. Seveda pa noben žar ne bo popoln brez piščanca ali rebrc z žara. Nič ni boljšega od poletnega žara in plinski žari so odličen način za pripravo vaše najljubše hrane. Ne glede na to, ali pečete burgerje, hot doge ali zrezke, plinski žari omogočajo, da se meso popolnoma zapeče. In ker je na voljo toliko odličnih receptov za peko na žaru, boste zlahka našli tistega, ki bo ustrezal vašemu okusu.

Če iščete navdih za naslednjo jed na plinskem žaru, si oglejte te recepte:

  • Zrezki na žaru z zeliščnim maslom. Ta recept je kot nalašč za tiste, ki si želijo okusen in sočen zrezek. Zeliščno maslo doda dodatno raven okusa, ki bo vaše goste navdušil.
  • Piščanec na žaru z limono in česnom. To je zdrav in okusen recept, ki je kot nalašč za poletni žar. Limona in česen dajeta piščancu odličen okus, na žaru pa se lepo zapeče.
  • Svinjske kotlete na žaru z breskovo salso. Ta recept je kot nalašč za tiste, ki imajo radi sladke in slane okuse. Svinjski kotleti so na žaru pripravljeni do popolnosti, breskova salsa pa jim doda pridih sladkosti.
  • Zelenjava na žaru. To je zdrav recept, ki je kot nalašč za vegetarijance ali tiste, ki iščejo lažjo možnost. Zelenjava se peče na žaru, dokler ni mehka in polnega okusa.

To je nekaj odličnih idej za recepte za vaš naslednji plinski žar. Prižgite žar in se lotite peke!

Čiščenje plinskega žara

Če radi pečete na žaru, veste, kako pomembno je, da je vaš plinski žar čist. Ne le, da je tako hrana boljšega okusa, temveč tudi preprečuje razvoj neželenih bakterij. Tukaj je nekaj nasvetov o čiščenju plinskega žara: najprej odstranite rešetke in jih za približno 15 minut namočite v vročo milnico. Tako boste sprostili morebitno umazanijo ali maščobo, ki se je prijela na njih. Nato rešetke očistite z žično krtačo. Dobro jih sperite in jih postavite na stran, da se posušijo. Zdaj je čas za čiščenje notranjosti žara. Odstranite ves pepel ali ostanke, ki so se morda nabrali v notranjosti. Nato s krtačo z dolgimi ročaji z milnico zdrgnite stene in strop žara. Ko končate s čiščenjem notranjosti žara, ga sperite s cevjo in posušite z brisačo.

 

 

Nedavne objave