Poročni fotograf; ljubezenska zgodba ujeta na fotografiji


poročni fotograf

Če se bliža najlepši dan vašega življenja – vaša poroka, potem verjetno razmišljate tudi o tem, kdo bo vaš poročni fotograf (https://www.dejanzagar.com/porocni-fotograf/) – nekdo, ki svoj posel opravlja profesionalno. Ker gre pri poroki za edinstveno doživetje, dan ko okronate ljubezen do svojega partnerja v krogu svojih najdražjih, je primerno, da je tudi vaš poročni fotograf tak, da vam bo vaša poroke, ob pregledovanju prekrasnih slik, za vedno ostala v lepem spominu. Tudi na stara leta.

poročni fotograf

Kdo je dober poročni fotograf

Poroka je poseben in svečan dogodek, ko se sklene in zapečati ljubezen med dvema zaljubljencema. Danes ima poroka predvsem simbolno vrednost, za vsak par pa je unikatna in edinstvena. In tako jo mora dojemati tudi poročni fotograf. Kot zase in svoje delo pravi eden najboljših poročnih fotografov pri nas, Dejan Žagar: ”Porok ne ustvarjam po istem kopitu, ampak v vsaki iščem poseben navdih in jo zabeležim na edinstveni način.” Dober poročni fotograf vsako poroko jemlje kot zgodbo zase, saj fotografiranje po istem kopitu vodi v nastanek poročnih fotografij, ki so monotone ter brez osebnostne note. Nekaj je namreč narediti tehnično profesionalno fotografijo, drugo pa je v fotografijo vnesti neko čarobnost. Fotografije, ki jih naredi poročni fotograf mora gledalec začutiti in ob tem občutiti čustva, s katerimi je bilo prežeto vzdušje. 

Dobra poročna fotografija

In kakšna naj bi bila dobra poročna fotografija? Dobra poročna fotografija združuje lastnosti, kot so avtentičnost in spontanost. Cilj dobrega poročnega fotografa je fotografija, ki bo zajela paleto različnih čustev, ki smo ji lahko priča na poroki – veselje, sreča, zaljubljenost, vse to pa začinjeno s kančkom humorja.

Poročne fotografije naj bi bile čim bolj pristne in spontane. Tako kvalitetne fotografije pa lahko naredi le suveren fotograf, ki je predan svojemu delu. Seveda je končen izdelek odvisen tudi od želja mladoporočencev, ki pa se seveda spreminjajo tudi glede na čas. V današnji poplavi popolnih oziroma popolno obdelanih fotografij s socialnih omrežij, si marsikdo želi poročnih fotografij, ki bi bile narejene na podoben način. Vendar tako zaigrane scene pokvarijo značaj samih poročnih fotografij, katerih namen je obdržati spontanost trenutkov. Ti namreč štejejo največ.

poročni fotograf 1

Profesionalnost z veliko mero kreativnosti

Poročni fotograf mora vsekakor uporabljati vrhunsko fotografsko opremo, saj se ob fotografiranju sooča z raznolikimi razmerami, ki jim mora biti kos. Dejan Žagar, eden vodilnih slovenskih fotografov pove, da pri svojem delu hkrati uporablja kar dva fotoaparata polnega formata, poleg tega pa še fiksne objektive, ki omogočajo največjo optično zmogljivost. Z uporabo le najboljše opreme fotograf doseže zavidljive rezultate, tudi kadar pogoji za fotografiranje niso idealni.

Je pa zgolj vrhunska oprema veliko premalo, če želite imeti popolne poročne fotografije. Dober poročni fotograf svoje delo dojema kot poslanstvo. Biti priča tako čustveno pestremu dogodku je nekaj posebnega. Ujeti tak dogodek in ga zamrzniti v fotografijo kot spomin, pa je za fotografa pravzaprav čast. Za svojo poroko najemita le tistega, katerega delo izkazuje njegovo popolno predanost.

Dober poročni fotograf združuje znanja različnih tehničnih vrst fotografije. Še posebej pa so pomembne njegove značajske lastnosti. Te namreč ključno prispevajo k nastanku vrhunskih fotografij. V prvi vrsti gre za zelo dobrega  opazovalca, ki zna prepoznati situacijo, privlačno za fotografijo. Situacijo, ki bo govorila določeno zgodbo. Fotograf mora biti tudi nekakšen psiholog, ki zna z množico dobro komunicirati. Ni namreč tako enostavno motivirati velike množiče ljudi, z namenom fotografiranja. Vendar se z malo izvirnosti, humorja in komunikacije lahko dela čudeže.

Poročni fotograf je človek, ki ljudem podarja spomine – nekaj kar jim bo pogrelo srce še dolga leta po dogodku. Zato ni nič čudnega, da se najem poročnega fotografa enači kar z investicijo. Vzemita si nekoliko več časa in si oglejta portfolijo izbranega fotografa ter se pozanimajta se o njegovem stilu fotografiranja. Vsak fotograf tudi ni primeren za vsak poročni par. Ne sklepajta kompromisov, saj gre samo za vajin dan. Izberita najboljšega poročnega fotografa, ki bo vajino ljubezensko zgodbo ujel skozi objektiv in vama tako podaril neprecenljive spomine.

 

Nedavne objave