Prehranska dopolnila


proteinski shake

Kaj sploh so prehranska dopolnila?

Prehranska dopolnila ali dodatki so vrsta živil, katerih namen je dopolnjevati našo običajno prehrano. Gre za koncentrirane vire hranil ali druge snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki so sicer prisotne v živilih. Največkrat gre za vitamine, minerale, rastlinske izvlečke, vlaknine, mikroorganizme, aminokisline, maščobne kisline in druge snovi, ki so na voljo v različnih oblikah in kombinacijah. Prehranska dopolnila so največkrat podobna zdravilom npr. v obliki kapsul, tablet, sirupov, … Čeprav se ta lahko dobijo tudi v lekarni, se jim ne sme pripisovati lastnosti preprečevanja, zdravljenja ali ozdravljenja bolezni.

Priporočeni odmerek?

Prehranska dopolnila so v precejšnjem deležu vitamini in minerali. Kljub temu, da so nujno potrebna za delovanje našega telesa, dnevnega priporočljivega odmerka naj ne bi presegli, saj bi lahko s tem že škodovali telesu.

Prehranska-dopolnila

Prehranska dopolnila – ja ali ne?

Odgovor je pritrdilen. Pomembna so predvsem zato, ker ob vnosu določenih hranil lahko primanjkuje ali pri povečanih potrebah z običajno prehrano ne moremo zagotoviti. Velikokrat se pojavi pomanjkanje pri starejših ljudeh zaradi slabše prehranjenosti in slabšega vsrkavanja hranil. Pomanjkanje se pojavi tudi pri ljudeh s težkimi obolenji in neješčih otrocih. Povečane potrebe po hranilih, ki jih vsebujejo prehranska dopolnila, se kažejo pri nosečnicah, doječih materah, otrocih v obdobju rasti, športnikih, določenih bolezenskih stanjih, …
Da začnemo uživati prehranska dopolnila nas pripelje današnji način življenja. S tem, ko dodamo različne vitamine in minerale ali ko naredimo terapijo s probiotiki, s katerimi okrepimo črvesno floro, saj je črevesje pomembno za naš imunski sistem. Tudi z vnašanjem v telo nenasičenih maščobnih kislih (npr. omega 3) ali pozimi z uživanjem vitamina D, se počutimo bolje, lahko pa celo zmanjšamo možna prisotna vnetja v telesu. S tem telo dobi hranilne snovi, ki jih v vedno bolj izčrpani hrani ni več. Predvsem se pa moramo zavedati, da prehranska dopolnila niso nadomestila za redno, raznovrstno in uravnoteženo prehrano. Za to mora poskrbeti vsak posameznik zase.

Katera prehranska dopolnila naj izberem?

V spletni trgovini BioKatka.si je velik spekter prehranskih dopolnil. Med njimi so vitamin B, vitamin C, vitamin D, probiotiki, minerali, vitamini in minerali skupaj, proteini, alge, zelišča, CBD, nato pa tudi nekaj posebnih dopolnil za imunski sistem, prebavo in posebej prehranska dopolnila za otroke. Spletna trgovina ponuja naravna prehranska dopolnila izbranih znamk, ki ne vsebujejo sladkorja, konzervansov, aditivov, polnil in veziv.

Imunski sistem je naša prva obramba pred vdorom patogenih mikroorganizmov, kot so bakterije, paraziti, glivice in virusi, v telo. Imunski sistem predstavljajo bezgavke, mandlji, vranica, kostni mozeg in celice, ki se nahajajo v črevesju in na sluznici dihal. Naloga teh tkiv in celic je, da prepoznajo in odstranijo tujke, ki želijo priti v telo. Imunska obramba se od osebe do osebe razlikuje. Kako in ali jo bomo krepili ali rušili, je pa odvisno vsakega posameznika posebej.

prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila za izboljšanje prebave oz. lajšanje prebave so probiotiki. Ti vplivajo na krepitev imunskega sistema ter vzpostavljajo optimalno črevesno floro, saj obnavljajo in krepijo črevesno sluznico. Različni probiotiki so za različne težave. Nekateri probiotiki pripomorejo k urejanju prebave in krepitev imunskega sistema, spet drugi probiotiki z drugimi dodatki primerni za vse vrste drisk. Pri tem je treba biti pozoren, saj ima lahko napačen vnos dopolnih drugačen učinek od zaželenega.

Med najpogostejšimi vitamini, ki jih ljudje uživajo so vitamin B, C in D. Vitamin B pripomore k normalnemu psihološkemu in umskemu razvoju. Vitamin C ščiti telo pred prostimi radikali ter ima pomembno nalogo pri nastajanju kolagena. Vitamin D ali sončni vitamin pa je pomemben za dobro počutje ter za preprečevanje bolezni.

Prehranska dopolnila so koristna tako za odrasle kot za otroke. Jemanje mora biti v priporočljivih količinah, saj to pripomore k izboljšanju počutja in krepitvi imunskega sistema.

Nedavne objave