Pritrditev registrske tablice brez okvirjev zahteva veliko mero natančnosti


Slovenska zakonodaja na področju registrskih tablic kar nekaj zahtev, ki jih morajo vozniki upoštevati pri registraciji svojih vozil. V pravilniku  o registrskih tablicah motornih in priklopnih vozil lahko preberete različne določitve, vezane na material, mere, vsebino in pritrditev registrskih tablic. V tem članku se bomo osredinili predvsem na njihovo pritrditev na vozilo, še posebej na pritrditev registrske tablice brez okvirja. Pritrditev le teh je lahko za laika kar zahtevna, zato vam priporočamo, da si preberete nadaljevanje članka, kjer vam bomo razkrili nekaj postopkov za pritrditev registrske tablice brez okvirja.

KAJ O PRITRDITVI REGISTRSKIH TABLIC PRAVI PRAVILNIK O REGISTRSKIH TABLIC NA MOTORNIH IN PRIKLOPNIH VOZILIH?

Registrske tablice morajo po 4. členu pravilnika biti pritrjene na sprednji in zadnji del vozila. Ta prav tako določa, da morajo tablice zaradi varnosti v prometu biti brezhibno izdelane, pri potrditvi pa ne smejo biti upognjene ali na kakršenkoli način deformirane. Pritrditi jih morate na mesto, ki ga je za to predvidel proizvajalec, pri tem morajo biti popolnoma vidne oz. nezakrite in berljive, pri čemer ne sama tablica ne sme biti kakorkoli prekrita ali prevlečena s različnimi snovmi.

NA KAKŠEN NAČIN LAHKO PRITRDITE SVOJO REGISTERSKO TABLICO NA VOZILO?

Obstaja več različnih načinov pritrditve vaše registrske tablice, najpogosteje lahko v prometu opazite vozila, ki imajo registrsko tablico pritrjeno na okvir. Za razliko od pritrditev registrske tablice brez okvirja, te po navadi poleg okvirja vsebujejo še priložen montažni material za okvir, ki vključuje dva vijaka in dve podložki za vsak okvir.

PRITRDITEV REGISTERSKE TABLICE BREZ OKVIRJA  IN MATERALI, KI JIH PRI TEM LAHKO UPORABITE

Za pritrditev registrske tablice brez okvirja lahko uporabite naslednji postopek:

  • Pred pritrditvijo dobro očistite površino z alkoholom, da se ta razmasti. Korak, ki sledi kot naslednji, če hočete opraviti pritrditev registrske tablice brez okvirja je, da uporabite dvostranski lepilni trak, ki je nujno označen z oznako OUTDOOR oz. trak za zunanjo uporabo. Lahko uporabite lepilni trak, ki ste ga uporabili za popravilo ogledal, nabiralnika ipd. Pomembno je, da je lepilni trak odporen na vodo, saj boste s tem preprečili, da bi se tablica sama odlepila ali pa bi vam jo odlepil nepridiprav. Pozorni bodite, da boste pred lepljenjem z alkoholom obrisali obe strani, tablico in odbijač. Pritrditev registrske tablice brez okvirja se tukaj malo bolj zakomplicira, saj morate pri lepljenju biti zelo previdni, da lepilni trak natančno in enakomerno razporedite po tablici. Pozorni bodite, da boste pri delih, ki so bolj vbočeni uporabili več plasti selotejpa, saj bo le tako registrska tablica dobro stala na odbijaču.

registrske-tablice

 

  • Drug način, ki omogoča pritrditev registrske tablice brez okvirja in se pogosto omenja tudi na različnih forumih, vezanih na to temo, je brezbarvni silikon. Tega lahko nalepite na tablico, preden jo pritrdite na odbijač. Pozor! Nanašanje silikona direktno na avto je zelo delikatno opravilo, saj lahko to delno uniči barvan del odbijača. Takšen način lepljenja vam manj priporočamo, saj se ob nenatančnem nanašanju in preveliki količini silikona lahko zgodi, da imate problem pri odstranjevanju tablice iz odbijača. Če se za tak način vseeno odločite, bodite pozorni, da uporabite silikon brez kisline in za zunanjo uporabo. V primeru, da nimate veliko izkušenj s tega področja vam veliko bolj priporočamo avtomobilno fugirno maso, lepilo za stekla ali prej omenjeni obojestranski trak.

 

Priporočamo, da se pred pritrjevanjem registrske tablice brez okvirja posvetujete s strokovnjaki s tega področja. Neglede na to za kateri način pritrjevanja registrskih tablic se boste odločili, se predhodno vedno pozanimajte ali je način, ki ga nameravate uporabiti skladen z trenutno zakonodajo. Ta se skozi leta občutno spreminja.  In ne pozabite, v prometu bolj kot videz, pomembna varnost.

Nedavne objave