Propolis in njegovi pozitivni učinki na zdravje


propolis

Zanimivo je dejstvo, da spadamo Slovenci v ene izmed najstarejših čebelarskih narodov, na kar smo lahko zelo ponosni. Nekateri slovenski predstavniki so že v času Marije Terezije učili čebelarjenje. V Sloveniji imamo tudi unikaten  čebelnjak in način čebelarjenja. Ne smemo pozabiti omeniti, da imamo tudi edinstveno vrsto medonosne čebele – kranjsko sivko. Ker se zavedamo, da javnost premalo ve o naših slovenskih prvovrstnih čebeljih pridelkih, želimo nekaj besed nameniti enemu izmed pomembnih čebeljih pridelkov – propolisu.

Brez propolisa ne morejo preživeti niti čebelje družine

propolis

Propolis oziroma čebelja smola je en čudežni čebelji pridelek, ki ga nabirajo in proizvajajo čebele. Je smolasta in lepljiva snov, ima posebno močan vonj in grenak okus. Nekje do leta 1947 je bilo znanje o propolisu premajhno in je temeljilo le na lastnih izkušnjah ljudi. Kasneje so strokovnjaki začeli raziskovati ta poseben čebelji pridelek na veterinarskem inštitutu v ruskem mestu Kazan. Raziskovali so njegove protimikrobne lastnosti  in tudi produkte, narejene iz propolisa, kot so kreme, emulzije in paste. Raziskave so potrdile, da propolis deluje protimikrobno in v nobenem primeru ni toksičen. Danes je v svetu objavljenih približno 2000 znanstvenih člankov o raziskovalnih študijah propolisa. Različni dokazi, da ima propolis veliko zdravilnih lastnosti, so začeli vplivati tudi na čebelarje, saj so ga začeli uporabljati tudi sami. Kot zanimivost navajamo, da propolis na trgu doseže največjo dodano vrednost in dosega tudi višjo ceno v primerjavi z medom. Brez propolisa ne morejo preživeti niti čebelje družine, saj z njim vzdržujejo zdravstveno stanje v panju in higieno. Je kot nekakšno dezinfekcijsko sredstvo za čebele in njihovo okolje.

Vitamini in minerali v propolisu

Propolis kot tudi vsi ostali čebelji pridelki so zelo učinkoviti in pomagajo pri številnih bolezenskih stanjih ter pri tem nimajo nobenih škodljivih stranskih učinkov, saj so to naravni produkti. Smolast proizvod čebel propolis vsebuje največ smolastih snovi, vosek, esencialna in aromatična olja, cvetni prah in druge snovi kot so minerali, vitamini, sladkorji. Do danes  so v njem našli približno več kot 200 sestavin, nekatere pa še niso niti uspeli identificirati, ker niso v nobeni snovi topne. V njem najdemo okrog 30 mineralov, kot so cink, mangan, barij, titan, svinec, nikelj, kobalt, krom, vanadij, kositer, kalcij, fosfor, kalij, žveplo, natrij, železo, srebro, fluor, antimon, molibden, selen, cirkonij, fluor. Najbolj prevladujeta mangan in cink. Minerali vplivajo na življenjske aktivnosti in ritmično delovanje našega organizma. Minerali, kot so cink, baker in mangan vplivajo na procese rasti, razmnoževanja, razvoja in sodelujejo pri tvorbi krvi ter uravnavajo metabolizem in delovanje spolnih žlez. Cink je znan še po tem, da izboljšuje ostrino vida.

Vitamini, ki jih najdemo v propolisu, so vitamini iz skupine B, vitamin A, C, E, PP, nikotinska kislina, pantotenska kislina in druge. Vsebuje tudi zelo veliko karotena. V njem najdemo še aromatične organske kisline kot so cimetova kislina, kofeinska kislina, benzenska kislina. Omenjene kisline imajo antibakterijsko delovanje in zadržujejo rast mikroorganizmov. Fenolne kisline v propolisu pospešujejo celjenje ran, izločanje žolča, urina in krepijo naše najtanjše krvne žile v telesu – kapilare.

Propolis

Propolis je zaposlen v službi zdravja

Ne samo, da zavira rast bakterij, zmanjšuje tudi bolečino, deluje protivnetno, nekatere bakterije uniči, zatira glivice, zavira razvoj praživali, zavira rast virusov in nekatere uniči, uničuje rakaste celice in še bi lahko naštevali. Tako širok spekter delovanja propolisa, neverjetno! Njegova zelo dobra lastnost je, da pri svojem delovanju ne uniči naše črevesne mikroflore in ne povzroča raznih prebavnih motenj (driska, slabost, napenjanje), katere pa nekateri antibiotiki povzročajo. Smolast čebelji pridelek propolis deluje tudi proti kariesu, manjša njegovo oteklino s svojim baktericidnim delovanjem. Po nekaterih študijah naj bi tudi zaviral procese staranja. Pri ranah in opeklinah spodbuja obnovo tkiv in pripomore k hitremu celjenju. Pogosto ga uporabljamo pri ublažitvi vnetij ustne votline in dlesni. Pomaga nam ohranjati ustno higieno.

Čeprav vemo, da ima propolis zelo dobre učinke, njegovo uporabo ne smemo predozirati in pred začetkom uporabe preverite, ali niste alergični na njega.

Propolis se uporablja v različnih oblikah kot so alkoholna raztopina, vodna raztopina, infuzije, injekcije, prašek, tablete, granulat, olje, mazila. Vse naštete oblike lahko uporabljate samostojno ali v kombinaciji z medom, matičnim mlečkom ali drugimi prehranskimi živili, kot so mleko, jogurt, razni namazi. Pomaga odraslim in otrokom. Priporočamo vam, da ga zmeraj imate pri roki, v domačem gospodinjstvu ali v torbici. Nikoli ne veste, kdaj vas bo začelo boleti grlo, uho ali se boste udarili in dobili manjšo odrgnino na roki. Propolis z razlogom poimenujemo kar čudežni čebelji pridelek, saj vam bo v zelo kratkem času pomagal. Nekateri raziskovalci ga imenujejo tudi »zdravilo 21. stoletja«.

Avtor prispevka: Polonca Škodnik

Nedavne objave