Rolo vrata: Vse, kar morate vedeti pred nakupom


Ste ravno med zidanjem nove hiše in potrebujete vrata za garažo, pa ne veste, katere izbrati? Morda razmišljate o tem, da bi imeli še eno dodatno garažo ali pa so vrata dosedanje dotrajane? Kakovostna rolo vrata so nepogrešljiv dodatek za vse garaže in bodo nedvomno rešile vse vaše dvome. Za vse tiste, ki koncepta rolo garažnih vrat še ne poznajo, pa smo v nadaljevanju pripravili podrobnosti o tem, kaj so rolo vrata ter katere so njihove prednosti in slabosti.

Kaj so rolo vrata?

Rolo vrata so posebna vrsta garažnih vrat, ki se, za razliko od drugih garažnih vrat, zvijejo oziroma ‘zrolajo’ v posebno škatlo. Zanje potrebujemo preklado nekje od 300 do 400 milimetrov, zraven tega pa še vsaj 120 milimetrov špalete. Navijajo pa se na os nad vrati. To pomeni, da so odprta skorajda popolnoma zložena in pospravljena v škatlo, ko pa jih odpremo pa se vrata ponovno ‘odrolajo’ navzdol.

Škatla, v katero se zložijo tovrstna garažna vrata je običajno nameščena nad odprtino vrat, lahko pa tudi na zunanji strani vrat ali v odprtini. To je seveda odvisno od modela. Je pa škatla običajno nameščena tako, da je neopazna in nemoteča. Tako, da ste lahko brez skrbi, da rolo vrata ne izgledajo dovolj sodobno. Odlikujejo pa jih tudi ostale prednosti.

Zakaj izbrati rolo garažna vrata?

Ena izmed glavnih prednosti je zagotovo to ‘rolanje’, ki omogoča, da so rolo vrata odlična tudi za manjše garaže in dovoze. To pride še posebej prav v primerih garaž, kjer ni prostora, da bi se celotna vrata lahko odprla navznoter ali navzven. Zaradi tega se priporočajo predvsem tistim, katerim dvorišče oziroma hiša ne omogočata sekcijskih ali dvokrilnih garažnih vrat. Njihova prednost pa je tudi ta, da omogočajo dober izkoristek dvorišča. Ker se vrata zložijo in se ne odpirajo navzven na dvorišče, je namreč to naenkrat večje in bolj prazno.

Ampak to še ni vse! Rolo vrata so resda primerna za manjše garaže, a se brez težav vgradijo tudi v večje prostore. Zaradi možnosti različnih načinov montaže jih lahko namreč vgradimo praktično v vsak prostor. Poleg tega pa so pritrjena na posebna aluminijasta vodila in opremljena z gumo, kar pomeni, da so tudi izredno stabilna in varna.

Prav tako imajo protivlomna vodila, ki preprečijo, da bi lahko tatovi vrata od zunaj dvignili oziroma odprli. V veliko prednost pa je tudi varnostni sistem, ki vrata ustavi, če se med njihovim spuščanjem na tleh nahaja kakšna ovira. Rolo vrata torej niso nevarna niti za otroke in živali.

Vrste rolo vrat

Poleg vseh zgoraj omenjenih prednosti, je zagotovo treba omeniti še to, da ponujajo rolo vrata tudi možnost izbire materiala in barve. Običajno so tovrstna vrata aluminijasta, saj so tako odporna proti obrabi in koroziji in se dobro soočajo z zunanjimi vplivi. Pri večini hiš oziroma stanovanjskih blokov pa so izdelana v beli, sivi, črni ali rjavi barvi. To pa vsekakor ni pravilo, izberete lahko tudi drugačne materiale in barve ter prilagodite garažna vrata po svojih željah.

To, da so lahko rolo garažna vrata prilagojena pomeni, da se lahko zanje odločijo vsi, ki zidajo ali prenavljajo garažo. Da izgledajo tovrstna vrata še bolj sodobna, pa lahko zraven k vratom dodatno zmontiramo tudi daljinsko upravljanje. Tako jih boste lahko upravljali tudi daljinsko oziroma na daljavo. Izberete pa lahko še linijo avtomatskih rolo vrat, ki vam bodo omogočile avtomatsko odpiranje. Možnosti za rolo vrata je torej dan danes neskončno. Kakšne pa torej izbrati?

Na kaj je treba biti pozoren pred nakupom rolo vrat?

Strokovnjaki opozarjajo, da kljub temu, da je na trgu veliko različnih rolo vrat, je treba biti pozoren na to, kakšne izbrati. Na primer poceni kitajska rolo vrata, na katerih je italijanska oznaka zagotovo niso najbolj kakovostna, pa tudi če izgledajo na prvi pogled skorajda identično kot naša. Prav tako je težko, da bi bila kakovostna, če bosta zanje odšteli manj kot nekje 800 evrov. Pred nakupom se je zato dobro pozanimati o določenih tehničnih lastnosti in prepoznati dobro kakovost garažnih vrat.

Kot prvo si je dobro zapomniti, da so rolo vrata sestavljena iz aluminijastih vodil, aluminijastega pokrova, lamel-dimenzije približno 77 milimetrov, pocinkane osovine, nosilnih rok plašča ter elektromotorja in pripadajoče elektronike. Izrednega pomena je tudi, da je aluminij kakovosten. To lahko prepoznate na tak način, da preverite koliko aluminija je v zlitini vrat. Več ga je, bolj bodo garažna vrata odporna na korozijo in vzdržljiva.

Da bodo garažna vrata izgledala točno tako, kot ste si zamislili, pa morajo biti vodila in lamele tudi ustrezno barvane. Če je barva ustrezno nanešena ne bo pokala, se ne bo luščila in bo dlje časa obstojna ter ne bo izgubljala barve in sijaja. Poleg ustrezne barve in materiala je izrednega pomena tudi sama namestitev garažnih vrat. Rolo vrata morajo imeti dobra tesnila tako pri vodilih kot tudi pri zgornji in spodnji strani vrat. Priporočljivo je tudi, da so zaščitena pred rjavenjem ter da so primerno toplotno in zvočno izolirana.

Kakovostna rolo vrata za garaže dobite pri Vrata Zorman

Ampak vsi ti podatki so skorajda brezpredmetni če se obrnete na Vrata Zorman. Njihova rolo vrata so izredno kakovostna, sodobna, iz ustreznih materialov in primerno zaščitena. Na voljo pa so v različnih dimenzijah, oblikah in barvah. Poleg tega imajo tudi izkušene monterje, ki vam bodo že pred nakupom znali svetovati, kakšna rolo vrata so najbolj primerna za vašo garažo.

Nedavne objave