Selotejp ima zgodovino


selotejp

Pisarniško delo, delo v industrijskih halah, delo doma. Vsem je skupno, da v nekem delu potrebujemo svež selotejp s katerim bodisi varno zapremo škatlo, bodisi na omaro zalepimo urnik otroka. Čeprav se zdi, da gre za pripomoček brez katerega se da živeti, pa obstajajo podjetja in domovi, kjer si življenja brez njega ne predstavljajo. No, tudi mi si ga ne.

Zgodovina selotejpa

Da, čeprav se sliši neverjetno, je zgodovina tega, na videz zelo preprostega, pripomočka izredno pestra. Ste se kdaj vprašali, kaj je obstajalo pred njim? Verjetno do tega trenutka ne, zdaj pa upamo, da smo uspeli pritegniti vašo pozornost.

 

selotejp

 

Lepilno snov iz drevesnih sokov je za pripravo lončenih loncev človek začel uporabljati že 4000 let pred našim štetjem. Neverjetno, kajne? Približno 2000 let kasneje pa so se že pojavila pisna navodila, ki so, mimogrede, ohranjena še danes, o pripravi ribjega lepila. Stari Egipčani so uporabljali lepila živalskega izvora, Rimljani in Grki pa lepila iz najrazličnejših materialov, vključno s krvjo, kostmi, mlekom, izvlečki rastlin ter jajčnimi beljaki. In prvo patentirano lepilo? Patent zanj je bil izdan v Veliki Britaniji in sicer leta 1750. Gre za lepilo osnovano na ribah in je osnova za odprtje prve tovarne lepila na svetu.

Selotejp

Osnovni ideji lepila je sledil razvoj in iznajdba selotejpa. Prvič se je selotejp uporabil leta 1845 v medicinskih namenih pri urezninah in pri operacijah. Lepilni trak odporen na vodo in dovolj robusten za popravljanje opreme pa je bil iznajden leta 1942. Gre za čas druge svetovne vojne, zaradi česar lahko že sami logično sklepate – da, lepilni trak je bil v iznajden za namene vojske, ki je potrebovala hitre rešitve za popravljanje svoje opreme na bojiščih.

Izbor možnosti

Sodoben svet ponuja raznolik nabor možnosti izbire selotejpa. Ti se med seboj razlikujejo v širini, barvi, pa tudi namenu uporabe. Za svoje potrebe poiščite visokokakovostni selotejp ter poskrbite za lažje delo doma in v podjetju.

Nedavne objave