Sončne elektrarne vedno bolj cenjen vir energije


Sončne elektrarne

Ljudje se zaradi različnih globalnih razlogov vse bolj obračajo k obnovljivim virom energije, med katere spada tudi sončna energija. Sončna energija nima škodljivega vpliva na okolje, kar je eden izmed razlogov, zakaj se veliko posameznikov odloča za postavitev sončne elektrarne. Sončna energija je eden izmed obnovljivih virov energije, zato ima v prihodnosti ogromen potencial za proizvodnjo elektrike. Sončno energijo pridobivamo na različne načine iz sončne svetlobe, med drugim jo proizvajajo čedalje bolj priljubljene sončne elektrarne.

Sončne elektrarne

Dejstvo je, da je investicija v sončne elektrarne dolgoročno dobra poteza, ki se splača, saj se vam takšna naložba povrne že v sedmih do osmih letih. Po tem obdobju nimate več nobenih stroškov z električno energijo, saj le-to pridobivate s pomočjo sončne elektrarne. Investicija v sončne elektrarne je pametna poteza tudi zato, ker tako postanete neodvisni od dviga cen električne energije, kar se prav tako lahko kadarkoli nepričakovano zgodi. Ker sončna elektrarna predstavlja obnovljiv vir energije je investiranje v sončne elektrarne tudi strateška usmeritev države, zaradi česar vam je na voljo subvencija v višini 180 evrov na kilovat instalirane moči. Za sončne elektrarne so na voljo tudi krediti s subvencionirano obrestno mero, zaradi česar lahko investicijo odplačujete s prihranki, ki jih privarčujete pri stroških električne energije.

Če dobro premislimo, bodo morda nekoč tudi vozila na naftni pogon le še preteklost, saj gre vse v smeri razvoja električnih avtomobilov. S samooskrbo boste tako lahko poskrbeli za prav vse električne naprave, kakor tudi za polnjenje vašega avtomobila. Proizvajalci so enotnega mnenja, da je zmeraj smiselno vgraditi tako močno sončno elektrarno, ki bo lahko pokrila letno porabo električne energije vašega gospodinjstva. Če boste imeli sončno elektrarno, ki bo proizvajala več energije, kot je porabite, viška energije ne boste dobili plačanega nazaj, zato se splača imeti takšno elektrarno, ki proizvede ravno pravšnjo mero energije.

Sončne celice

Kakšno sončno elektrarno izbrati

Da bi izvedeli, koliko energije letno porabite, so vam na spletu na voljo različne sheme, s katerimi si lahko pomagate in preko katerih lahko izračunate letno porabo, lahko pa preprosto seštejete zadnjih 12 položnic za elektriko (vrednosti v kWh) in na tak način izračunate letno porabljeno električno energijo v kWh. Če v bližnji prihodnosti nameravate vgraditi še dodatne naprave ter električne potrošnike (električni avto, toplotna črpalka, radiatorji, savna…), potem nikar ne pozabite k letni porabi prišteti tudi teh vrednosti. Ko se odločamo za vgradnjo sončne elektrarne pa se seveda lahko soočimo tudi z nekaterimi omejitvami, kot so omejitve električnega omrežja ter razpoložljiva površina strehe. Usmeritev sončnih celic je najbolj optimalna proti jugu, usmeritev proti severu pa ni primerna, saj je čas sončnega obsevanja na tej strani kratek. Namestitev sončnih celic je možna na strehah drugih objektov, vendar se stopnja DDV v takšnem primeru poveča iz 9% na 22%, prav tako je možna postavitev na talnih površinah, a v tem primeru ni možno koristiti subvencije, prav tako pa se vgradnja obračuna po višji stopnji DDV-ja.

Zanimivo je, da se učinkovitost sončnih celic nenehno povečuje, zaradi česar lahko trenutno dobimo na 1m2 200W moči modulov. 11,2kW sončne elektrarne lahko vgradimo na strehi, ki je velika le 56m2. Včasih se sicer dejanska potrebna površina strehe v praksi poveča, ker so moduli sončnih celic pravokotnih oblik, možno pa je tudi, da na strehi naletimo na razne ovire, kar zmanjša možnosti glede namestitve modulov.

Sončna elektrarna je privlačen obnovljiv energije za vse, ki si želijo učinkovit sistem proizvodne energije in prihranke na področju stroškov z elektriko. Če se odločate za sončno elektrarno, vam bodo strokovnjaki ter ponudniki na področju postavitve sončnih elektrarn z veseljem svetovali pri izbiri učinkovitega sistema ter vam podali vse potrebne informacije za namestitev sončnih celic in morda boste prav kmalu začeli varčevati pri stroških z elektriko.

Nedavne objave