Toplotna črpalka v povezavi s sončno energijo je vložek za poceni prihodnost


Toplotna črpalka

V sodobnem času se vedno bolj zavedamo onesnaženja okolja s fosilnimi gorivi. Ob tem spoznanju so misleci strnili glave in dali na trg toplotne črpalke. Če je bila še nekaj let nazaj toplotna črpalka znanstvena fantastika, je danes to odlična rešitev za ogrevanje z nizkim ogljičnim odtisom.

Energetska kriza

Živimo v času, ko nas prikrajšujejo za posamezne energente. Ali pa le tem nenormalno dvigujejo cene. Svetovni energetski lobiji so se odločili za močan pritisk na energente. Posledično jim raste cena. Tako pada kupna moč prebivalstva. Vsi smo začeli delati na tem, da se nam življenje, dobesedno, poceni. In če nas kje udari po žepu, je to vsekakor ogrevanje. Tu moramo še posebej modro načrtovati, ne samo za to zimo, temveč tudi za vse prihodnje.

Toplotna črpalka

Vrste toplotnih črpalk

Poleg vseh vrst ogrevanja, so na trg prišle tudi toplotne črpalke. Toplotna črpalka je preprosta klimatska naprava, ki s pomočjo elektrike, energijo pridobiva iz narave in tako hladi ali ogreva prostore v stavbi. Imamo tri osnovne vrste toplotnih črpalk, glede na to kateri naravni vir izkorišča.

Prva in najpogostejša izbira toplotnih črpalk je vir zrak/voda. Te so v osnovi najcenejše in najbolj enostavne za vgradnjo. Prvi in najpogostejši problem, ki se pri njih pojavi, pa je hrup.

Druga taka je voda/voda. Če imamo v okolici stavbe, na globini do 20 metrov, podtalnico, je smiselno črpati njeno energijo za vzdrževanje temperature v stavbi. Izkoriščanje podtalnice je namreč energetsko najučinkovitejše. Poleg vsega pa pri tem viru ni hrupa, ker so vse enote v stavbi. Posledično pa je tudi vzdrževanje bistveno nižje. Klub višjemu začetnemu vložku, se na daljši rok, le ta veliko hitreje povrne.

Tretja pa za svoje delovanje izkorišča samo zemljo v okolici stavbe. To je tako imenovana toplotna črpalka zemlja/voda. Če je površina le-te dovolj velika je smiseln horizontalni zemeljski kolektor, v nasprotnem primeru pa se vrta v globino 100 metrov. Poseg je dokaj obsežen, vendar se potem skozi desetletja prostori hladijo in ogrevajo praktično zastonj, brez večjih vzdrževalnih stroškov.

Na kaj moramo biti še posebej pozorni

Ker je vlaganje v toplotno črpalko praktično za eno celo življenje, se pri nakupu in vgradnji ne smemo prenagliti. Prvi in najpomembnejši korak je vsekakor posvet s strokovnjakom. Ampak, res, pravim strokovnjakom. Nič ne bo narobe, če vprašamo za mnenje še osebe, ki toplotne črpalke že imajo. Pri nakupu pa nam prihranek nekaj sto evrov lahko povzroči stroške v prihodnosti do nekaj tisoč evrov. Zato moramo biti pri nakupu presneto previdni.

Nič ne bo narobe, če pobrskamo še po tujih spletnih straneh. Pozanimamo se tudi, katere toplotne črpalke so denarno podprte s strani naše države. Najbolj ugodno pa je, če sta prodajalec in serviser v naši bližini. Tako bo tudi vzdrževanje in svetovanje na dolgi rok veliko ceneje. Toplotna črpalka pa bo brezhibno delovala dolga leta.

Cenejša prihodnost

Stavbe nikoli ne gradimo samo za nekaj let. Želimo, da nam služijo dolga leta in še generacijam za nami. Zato je modro, da jih gradimo počasi in vlagamo vanje le najboljše rešitve. Res pa je, da se skozi desetletja miselnost in možnosti spreminjajo. Če gradimo stavbo danes, jo zgradimo energetsko kar se da najbolj učinkovito. To lahko naredimo tudi z načrtovano prenovo. Saj kar bomo vložili vanjo danes, se nam bo obrestovalo čez leta. Danes smo telesno in umsko na višku svojih moči. Imamo tudi odlično finančno stanje. Čez leta se lahko pojavi bolezen in neizbežna starost. Takrat nam ne bo več potrebno skrbeti za visoke stroške energije, ker bomo za to poskrbeli danes. Vgradnja toplotne črpalke v povezavi s sončnimi kolektorji, je vsekakor naložba za lepo in brezskrbno starost. Vsaj kar se stroškov za porabo energije tiče. Toplotna črpalka pa naj izkorišča tisti naravni vir, ki se vam zdi najbolj dostopen. Pa ne cenovno. Sončni kolektorji namreč potrebujejo le sonce.

Nedavne objave