Varčevanje je ključ do zanesljive prihodnosti


varčevanje

V prihodnost ne moramo videti, to je dejstvo. Prav zato je pomembno, da o njej razmišljamo in se nanjo kar najbolje pripravljamo. Saj veste, raje preventiva pred kurativo. Varčevanje v finančnem smislu je pravzaprav eden od najboljših načinov zagotavljanja dobre in stabilne prihodnosti. Veliko starejših strank nam pove, da so se prav z vstopom v tista bolj zrela leta začeli zavedati pravega pomena varčevanja. Kljub moderni tehnologiji pa prav starejši (upokojenci) še vedno svojih prihrankov ne znajo pravilno shranjevati ali vlagati. V nadaljevanju  tega članka vam bomo zato razkrili najboljše načine varčevanja, ki so primerni prav za vsako osebo v zrelih letih.

Varčevanje v »nogavici« ne prinaša dolgotrajne finančne varnosti 

Vsi potrošniki se zavedamo, da je varčevanje v obliki zbiranja evro kovancev in bankovcev doma slaba dolgoročna naložba. A kaj, ko pa je tako prikladna in hitra. Zbiranje »odvečnega« mesečnega prihodka denarja v steklenem kozarcu ali »šparovcu« je zares najbolj prikladno, a je po drugi strani zelo slabo za vašo finančno varnost. Pri tem ni problem le inflacija, ampak bolj sama fizična varnost vaših prihrankov. Dandanes je varčevanje preko banke ali zavarovalnice veliko boljša izbira, ponujajo pa jo prav vse slovenske poslovalnice.

Plačajte najprej sebi – postanite lastna prioriteta

Shranjevanje denarja ali z drugo besedo varčevanje za hude čase, človeštvo pozna že več stoletij. Načini kako učinkovito zbirati denar oz. druge pomembne surovine pa se je skozi ves ta čas močno spreminjal. Klasično razmišljanje, da se varčevanja lotite z ostankom plače je danes zamenjal drugačen, bolj zanesljiv način razmišljanja. Ta način varčevanja deluje po principu primernega plačevanja samemu sebi. Torej, ko boste dobivali plačo ali pokojnino, naj bi pri tem načinu najprej »plačali« sebi, šele potem pa se lotili plačevanja ostalih rednih in nerednih stroškov. Ta denar, ki ga plačate sebi bo premeščen na varčevalni račun in tako boste zagotovo dosegli svoj mesečni varčevalni cilj. Plačevanje samemu sebi bo tako vsak mesec postal del vaše rutine, ki vam bo dobro služila kriznih časih. Na tak način boste v praksi zelo težko »frčkali« denar z tiste majhne, včasih skoraj nevidne stroške. Seveda je pomembno, da je odmerek mesečnega odhodka denarja realistično določen. Prav zato ga je potrebno upoštevati v vnaprejšnjem mesečnem proračunu.

Varcevanje

Dodatno pokojninsko zavarovanje za nasmejano prihodnost

Na starost se nikoli ne moramo preveč pripraviti. Življenje je že tako zelo nepredvidljivo, s težavami na področju financ pa je lahko vsa situacija še težja. Varčevanje v obliki dodatnega pokojninskega zavarovanja je zato odlična odločitev prav za vsakega zrelega človeka. Pa si poglejmo, kaj je dobro vedeti pred sklenitvijo varčevanja:

  • Zakaj je varčevanje v obliki dodatnega pokojninskega varčevanja dobra izbira za vas in vašo družino?

S prihranjenim denarjem, ki ste ga vložili v dodatno pokojninsko zavarovanje, boste lahko v času svoje upokojitve prejemali v obliki posebnega mesečnega dodatka. Z njim boste lahko razbremenili sebe in predvsem tudi svoje potomce. Na tak način boste zagotovo veliko bolj pomirjeni in zadovoljni. Na žalost se pokojnina iz leta v leto niža. Če ste med svojo delovno dobo navajeni na velike zneske, je potrebno tudi, da si vsaj takšen finančni približek zagotovite tudi v starosti. Danes znaša povprečna pokojnina le polovico vaše neto plače. Prav  zato je vedno manjša možnost, da boste lahko uživali udobno starost brez kakršnega koli dodatnega varčevanja, majhna.

Varčevanje za dostojno življenje tudi po upokojitvi je dandanes izrednega pomena. Pomembno je zavedanje, da je lahko takšna oblika varčevanja, četudi v majhnih zneskih, dober način samodiscipline. Njegov učinek mogoče ne bo viden v kratkoročnem času, zagotovo pa si boste hvaležni v starosti. Spodbujamo vas, da se o možnosti dodatnega pokojninskega varčevanja pozanimate tudi pri vaši banki. Na tak način ne boste koristili le vam samim, ampak tudi vašim zanamcem, predvsem pa vašim medsebojnim odnosom.

Nedavne objave