Vinil spada med bolj priljubljene talne obloge


vinil

Talna obloga močno pripomore h končnemu izgledu prostora in lahko je razlog, da je v prostoru prijetno. Obstajajo različne vrste talnih oblog, med katerimi je zadnja leta med bolj priljubljenimi tudi vinil. Vinilne talne obloge imajo pred ostalimi vrstami talnih oblog veliko prednosti, zaradi katerih se ljudje odločajo za njih. Izbira vinilne talne obloge je velika, prav tako pa je polaganje vinila enostavno in lahko se ga lotite tudi sami. Vsekakor je vinil vrsta talne obloge, ki je cenovno dostopna, vseeno pa v dom prinese neko mero modernosti in udobja. Vinilne talne obloge so tudi enostavne za vzdrževanje in služijo vam lahko več deset let.

vinil

Montaža vinilnih talnih oblog

Vinil je priljubljena talna obloga zaradi številnih prednosti pred drugimi talnimi oblogami. Načeloma se vinilne talne obloge ločijo na klasični vinil ali pa na vinil na klik. Vinilne plošče na klik so še posebej priljubljene, ker jih lahko položite tudi sami. Pri polaganju vinila na klik ne potrebujete nobenega posebnega orodja in pripomočkov. Vinilne plošče pri vinilu na klik se enostavno položi eno zraven druge, te pa se med seboj spojijo, da tvorijo gladko površino. Taka oblika polaganja vinila je izjemno enostavna in tudi hitra. Ker lahko montažo opravite sami, tukaj tudi prihranite. Seveda pa so vam na voljo tudi strokovnjaki, bi bodo za vas ustrezno položili vinil na klik.

Pri klasičnem vinilu pa je postopek montaže nekoliko bolj zahteven in tam je skoraj nujna pomoč izkušenega parketarja. Za montažo klasičnega vinila se potrebuje tudi posebno lepilo in pripomočke, da se vinilne plošče oblikuje, da ustrezno zapolnijo celotna tla.

Sestava vinilnih plošč

Vinil je skupno ime za različne vinilne talne obloge. Med seboj se razlikujejo v svoji sestavi in zato se nekateri odločijo za en vrsto vinilnih plošč, medtem, ko imajo drugi raje drugačno sestavo vinilne plošče. Dve vrsti vinilnih oblog, ki sta precej priljubljeni sta LVT in SPC. Gre za kakovostne in vzdržljive talne obloge, ki bosta vsakem domu v plus.

Vinilne talne obloge LVT

Talna obloga LVT je kratica za Luxury Vinyl Tile, torej gre za luksuzni vinil. Plošča LVT vinilne talne obloge je sestavljena iz več slojev. Zaradi teh slojev je ta oblika talne obloge kvalitetna in odporna. LVT talna obloga je sestavljena iz UV premaza, nosilnega sloja, PVC dekor filma, LVT jedra.

Največje prednosti LVT talnih oblog je dobra vzdržljivost in pestra ponudba vzorcev. V večini primerov je LVT talna obloga izdelana v imitaciji lesa, kamna ali keramike. Vseeno pa gre za topel, tih in mehak material, ki je zelo udoben za hojo s čevlji ali z boso nogo. Največja prednost LVT vinila je dejstvo, da je odporen na vodo in zato ga lahko položite v vseh prostorih svojega doma.

Vinilne talne obloge SPC

SPC talna obloga je nekakšna nadgradnja LVT talnih oblog. Gre za talne obloge, ki so primerne za zelo obremenjene površine in so primerne ne samo za vaš dom, ampak tudi za tla pisarn in drugih javnih prostorov. SPC talna obloga je sestavljena podobno kot LVT vinil, vendar je največja razlika v jedru. SPC sloj vsebuje namreč 65% kamna in 25% plastike, kar močno vpliva na stabilizacijo pri hoji. Zaradi tega spada ta vrsta vinilnih talnih oblog v eno najbolj trpežnejših, najtrdnejših in stabilnih talnih oblog.

Tudi SPC vinil je popolnoma odporen na vodo in lahko ga montirate tudi v kopalnice in kuhinje, kjer je stik z vodo neizbežen. Primeren je tudi za montažo nad talnim gretjem, saj ni preveč občutljiv na spreminjanje temperature. Zaradi svoje trdnosti in odpornosti, se na njem le redko poznajo udarci in poškodbe. Tudi tukaj lahko izbirate med različnimi vzorci in imitacijami lesa, kamna ali keramike. Vsekakor se tla prilagodijo ostali opremi v vašem domu.

Za talno oblogo izberite vinil

Ker je na volj več vrst vinilnih talnih oblog, je morda težko izbrati pravo. V resnici niti z LVT niti s SPC talno oblogo ne morete zgrešiti. Obe sta cenovno ugodni talni oblogi najvišje kvalitete in njun videz posnema videz lesa ali kamna. Talna obloga je v obeh primerih je vodoodporna in vzdržljiva. Res je, da je LVT talna obloga malenkost mehkejša in v primerjavi s SPC talno oblogo, se bo tukaj prej poznal udarec ali poškodba. Vsaka vinilna talna obloga je prijetna za hojo, saj je tiha in blaži jakost zvoka. Vinilne talne obloge so zato priljubljene pri družinah z majhnimi otroki, ki pogosto bosi in glasno tekajo gor in dol.

Vinilne talne obloge se enostavno tudi vzdržuje, saj ni potrebnega drugega, kot vlažna krpa in blago čistilo. Zaradi zaščitnih slojev vinilnih talnih oblog, je namreč določena zaščita površine že zagotovljena in vam ni treba za to skrbeti. Če se slučajno pojavijo poškodbe na vinilni podlagi, lahko vinilno ploščo enostavno zamenjate. Tako kot montažo, lahko to storite tudi sami.

Če si želite nekaj več, bo verjetno za vas najbolj primerna izbira SPC talne obloge, saj je nadgradnja LVT talnim oblogam. Vsekakor pa vam bo vsaka vrsta talne obloge služila še mnogo let.

 

Nedavne objave