Zakaj uporabljati zimske gume?


Ko pride čas za menjavo gum iz letnih na zimske se marsikdo vpraša, zakaj je to potrebno. Razlogov je veliko in to je zelo pomembno. Ko pride zimski čas so temperature veliko nižje kot poleti, zato letne gume niso primerne saj postanejo pretrde in posledica tega je, da imamo slabši oprijem in lahko nastanejo velike nesreče. Najbolj pomembno je, da je to dobro za vas saj s tem povečate svojo varnost za volanom. Če pozimi uporabljamo letne gume je vozilo skoraj nemogoče obvladovati, zavorna pot je veliko daljša in s tem v prometu ogrožamo sebe in vse druge okoli nas. Prav tako je pomembno da zimske gume ne uporabljamo poleti saj takrat pa le te postanejo premehke in posledice so lahko katastrofalne saj nad vozilom nimamo take kontrole, kot če uporabljamo letne gume.

gume

Zimske gume lahko kupite v vseh avtomehaničnih delavnicah, kjer vam jih tudi namestijo na vaše vozilo. Pomembno je, da zimske gume ne nameščate sami saj če naredite napako je lahko le ta usodna in je nevarno za vas in za vse udeležence v prometu, kajti če gume ne namestimo pravilno, jo obrnemo narobe je to skorajda tako kot če bi imeli letne gume, zato je pomembno da vam jih na vozilo namesti strokovnjak saj s tem zagotovite pravilno nameščenost in varnost. Prav tako je pomembno, da zimske gume niso prestare saj s tem postanejo trde in ponovno ogrožate sebe in vse druge udeležence v prometu. Če sami ne veste koliko so stare gume se preprosto zapeljete v mehanično delavnico kjer vam bojo le to povedali saj je na vsaki gumi letnica proizvodnje in vam bodo svetovali, kdaj jih zamenjati. Pomembno je tudi, da so zimske gume pravilnih dimenzij za vaše vozilo kajti v nasprotnem primeru boste lahko povzročili veliko nesrečo.

zimske gume

Za zimske gume je tudi določeno koliko morajo imeti profila saj, ko je le to pod mejo je vodljivost bistveno slabša zato je pomembno, da gume menjate preden je prepozno. Pomembno je, da gumam posvetimo veliko pozornosti saj so le te eden izmed najbolj obremenjenih delov vozila, ker so edina povezava med vozilom in cestiščem. Zimske gume je treba tudi redno vzdrževati saj to vpliva na njihovo življenjsko dobo. Gumam je potrebno redno pregledovati tlak, kar lahko storite sami in ko jih skladiščite je pomembno, da jih skladiščite pravilno. Ko kupujete zimske gume je pomembno, da ne gledate na vsak cent saj je pomembno da so gume dobre saj so le te edini stik z voziščem in če imate preslabe zimske gume vam tudi vsa sodobna tehnologija ne bo mogla pomagati v primeru zdrsa.

Nedavne objave