Zobni implantati so pot do širokega nasmeha


Zobni implantati

Vsi si želimo lep nasmeh, zanj pa smo pogosto pripravljeni tudi več plačati. Zobni implantati so rešitev, ki bo povrnila nasmeh na usta vseh, ki se soočate z izpadanjem zob. Zobni implantati so zgrajeni iz titana. Gre za material, ki omogoča vraščanje v kost, zato je uporaba tega materiala pri zobnih implantatih tudi najbolj primerna.

Uporaba zobnih implantatov je v svetu široko razširjena. Vsako leto naj bi se proizvedlo kar 10 milijonov implantatov. Ti se med seboj razlikujejo v po sestavi zunanjih slojev implantata, ki so se v zadnjem času zelo razvili in napredovali. Trg ponuja številne biološko aktivne snovi, ki na površini implantata spodbujajo hitro celjenje kosti in nastalih ran ob implantatu. Biološki materiali so cenovno težje dostopni in povišajo ceno proizvodnje, zaradi česar je višja tudi cena takšnih implantatov.

Zobni implantati so primerni za širok nabor bolnikov

Zobni implantati so poseben dentalni proizvod, ki je namenjen nadomestitvi poškodovanega ali izpadlega zoba. Pri tem je ključno, da so na pogled zelo podobni naravnim zobem, prav tako je stabilna njihova postavitev v kosti spodnje ali zgornje čeljustnice. Implantate namešča zobni kirurg, ki v vodi operativni poseg.

Zobni implantati

Bolniki se pogosto zanimajo, ali so ustrezni  kandidati za kirurški poseg vgradnje zobnega implantata. Primerni kandidati so zelo različni, med njih sodijo vsi, ki so izgubili vsaj en naravni zob in imajo popolnoma doraslo čeljustnico. Za poseg so primerni vsi, ki imajo vzpostavljeno primerno ustno higieno. Slednjo pred začetkom načrtovanja kirurškega posega preveri (in potrdi) ustni higienik. Če ta ni vzpostavljena, se postopek vstavitve zobnega implantata prestavi na obdobje, ko bo ustna higiena vzpostavljena v celoti. Slabše stanje ustne higiene je namreč običajno povezano z oralnimi bolezenskimi stanji, kamor sodi na primer parodontoza. Tekom načrtovanja posega je potrebno preveriti tudi prisotnost zdravstvenih stanj, ki bi lahko vplivala na celjenje kosti, saj sam poseg vključuje vgradnjo implantata v samo kost.

Ali je smiselno investirati v dražje zobne implantate?

Dejstvo je, da je naložba v zobni implantat pomeni pomembno naložbo v zdravje ust posameznika. Pri izbiri implantata je pomembno upoštevati obliko samega implantata, obliko navojev, obliko konec ter obliko povezave s protetično nadgradnjo. Pri tem je ključen stik vsadka in protetičnega nosilca, ki zagotavlja stabilnost in lep izgled zobnega implantata v vaših ustih. V primerih, ko ta stik ni tesen, lahko pride do nastanka špranje, ki nudi ugodno mikrookolje za razvoj bakterij. To vodi v vnetje ob samem implantatu, dolgoročna posledica stanja pa je razgradnja kosti ob vsadku. Težave s stikom vsadka in protetičnega nosilca se pojavljajo predvsem pri cenejših različicah vsadka, zato je odgovor na naše vprašanje jasen – cena je pomembna.

Prav višja cena zobnih implantatov zagotavlja kakovostnejšo izdelavo implantata. Titanova sredica je pri kakovostnejših implantatih obdelana s tehnikami obdelave peskanja in jedkanja, ki poveča pripenjanje celic in povezovanje s kostmi. Kakovostnejši implantati pa imajo poleg uporabe teh tehnik obdelave na površini bioaktivne nanose, ki spodbujajo nastanek nove kosti.

Lep nasmeh so želje vsakega.

Postopek priprave na operativni poseg je predolg – pa je to res?

Zobni implantati se v telo vgradijo v operativnem posegu, sam postopek priprave pa je v resnici dolgotrajen proces. Prav zato je potrebno bolnika že takoj na začetku soočiti z dejstvom, da se s pričetkom načrtovanja zaveže k nekajmesečnemu postopku. Ob tem je potrebno poudariti, da je dolgotrajnost tega postopka namenska in vključuje postopne korake, ki zagotavljajo večjo verjetnost učinkovitosti izvedbe posega ter povečajo verjetnost uspešnosti posega.

Med najdaljše korake postopka sodi vzpostavljanje in vzdrževanje ustrezne ustne higiene pred samim posegom o katerem smo nekaj besed že povedali. Ključno je, da se bolnik zaveda, da je ustna higiena osnova, ki zagotovi uspešno vgradnjo implantata v kost ter s tem povezano opravljanje funkcij implantata v ustih. In te funkcije so, če je postopek ustrezno izpeljan, povsem enake funkciji zob.

Če se faza vzpostavitve ustne higiene skrajša, ker želite pospešiti postopek (take skrajšane postopke, žal, opravljajo v tujini), torej tvegate povečanje verjetnosti za stranske učinke posega, kamor sodijo vnetja, odstopanje dlesni, poškodbe živčnega tkiva, lahko pa pride tudi do hitre izgube implantata, ki se pojavi v obdobju nekaj tednov po posegu. Takšna stanja pa kasneje težje ali celo neuspešno zdravimo.

 

Nedavne objave